ГоловнаПолітика

Поcпішні кадрові рішення Зеленського обернуться непрофесійними призначеннями по всій вертикалі, - експерт

"Він має унікальну можливість зламати систему, але потрібно усвідомити: призначати потрібно не за принципом "довіряю", а за принципом професіоналізму".

Поcпішні кадрові рішення Зеленського обернуться непрофесійними призначеннями по всій вертикалі, - експерт
Михаил Лев
Фото: Макс Требухов

Поспішні кадрові рішення президента Володимира Зеленського можуть привести до непрофесійних призначень по всій владній вертикалі.

Таку думку на круглому столі в Інституті Горшеніна висловив Михайло Лев - юрист, голова правління ГО "Центр політико-правових досліджень".

"Володимир Зеленський може потрапити в ситуацію, коли вже в короткостроковій перспективі не зовсім професійні призначення верхівки управлінської влади обернуться тим, що по вертикалі всі призначення можуть виявитися непрофесійними. Він має унікальну можливість, на відміну від попередників, зламати систему, але для цього потрібно усвідомити: призначати потрібно не за принципом "довіряю", а за принципом професіоналізму", - сказав Лев.

Він визнав, що Зеленський не перший, хто призначає на посади друзів, знайомих і бізнес-партнерів.

"Це хибна практика, яка прийшла до нас із часів ще Віктора Андрійовича Ющенка, коли в нас почали роздавати посади за принципом політичної приналежності. Такий самий квотний принцип є і в Кабміні. Нам потрібно відходити від політизації виконавчої влади та переходити до критеріїв професіоналізму, досвіду, фундаментальних знань. Тоді в нас будуть швидкі результати, і Зеленський зможе вийти до людей і сказати, що за п'ять років ми змогли позбутися класу чиновників-корупціонерів, які сиділи на бюджетних схемах і мільярди розкрадали", - сказав Лев.

Він навів експертні оцінки, згідно з якими 450 млрд гривень на рік розходяться по кишенях чиновників і стільки само не приходить в Україну у вигляді інвестицій.

"Зараз є унікальний шанс у команди Зеленського все це поламати і показати швидкий результат. Чи зможе вона це зробити, залежить від нього", - вважає він.

Нагадаємо, старший науковий співробітник Інституту держави і права НАН України Микола Сірий розкритикував нинішню кадрову політику в Україні. На його думку, нові обличчя у владі не повинні з'являтися нізвідки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram