ГоловнаПолітика

Нові обличчя в політиці не повинні з'являтися нізвідки, - Сірий

"Коли ми говоримо про конкурс, ми робимо акцент не на процедурах, а на тому, щоб суспільству була зрозуміла логіка призначень".

Нові обличчя в політиці не повинні з'являтися нізвідки, - Сірий
Николай Сирый
Фото: Макс Левин

Старший науковий співробітник Інституту держави і права НАН України розкритикував нинішню кадрову політику в Україні.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Вимога суспільства побачити нові обличчя передбачає необхідність відбору цих осіб, щоб ці особи з'являлися не з невідомості, а за чіткою процедурою. І найголовніше - вони повинні з'являтися після певних перевірок, погоджень, які повинні бути зрозумілі суспільству", - сказав він.

На його думку, за Петра Порошенка суспільство "замучили конкурсами заради конкурсів" - і так влада чинити не повинна. Але й повністю відмовлятися від конкурсів і призначати людей з "телефонної книжки" теж не можна, вважає юрист.

"Повинен бути розумний баланс. Коли ми говоримо про конкурс, ми робимо акцент не на процедурах, а на тому, щоб суспільству було зрозуміло, звідки з'являється та чи інша посадова особа, була зрозуміла логіка того чи іншого призначення. Якщо суспільству демонструється, що особа пройшла певний шлях, працювала чесно, професійно на певних посадах, то вона варта призначення. Коли суспільство бачить такі призначення, це і називається в загальносоціальному значенні конкурсом", - сказав Сірий.

Експерт підкреслив, що кадрова політика - не просто заміна одного чиновника на іншого.

"Кадрова політика - це глибока соціальна філософія і психологія. Якщо кадрова політика в державі виглядає так, що нелогічними є стимули до навчання, праці, порядності, служіння суспільству, тоді не буде нічого цього. Тоді потрібно набувати інших навичок - як просунутися ближче до тієї чи іншої політичної команди", - сказав Сірий.

За один день можна зняти тисячі чиновників і замінити їх новими людьми, "але суспільство не дурне і відчуває ці сигнали".

Сірий вважає, що якщо кадрова політика не зміниться, тоді виникає питання: а навіщо потрібні ВНЗ, якщо освіта не грає жодної ролі під час займання державних посад.

"Нам не потрібна тоді ні наука, ні технології - це все не потрібно. Потрібно залишити факультети психології, соціальної психології та комунікації, а інше зроблять гроші. Може, трохи саркастично, але в загальних рисах це так", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram