ГоловнаСвіт

Замороження військової допомоги Україні почалося вже через 90 хвилин після розмови Трампа і Зеленського

Відправника відповідного листа хочуть викликати в Сенат.

Замороження військової допомоги Україні почалося вже через 90 хвилин після розмови Трампа і Зеленського
Фото: EPA/UPG

Білий дім у липні 2019 року призупинив військову допомогу Україні лише через 90 хвилин після телефонної розмови Володимира Зеленського з президентом США Дональдом Трампом.

Про це свідчать документи та електронні листи, оприлюднені некомерційною організацією Center for Public Integrity, пише CNN.

З них випливає, що 25 липня співробітник адміністративно-бюджетного управління Майк Даффі зв'язався з представниками Пентагону і доручив заморозити виділення коштів, мотивувавши рішення зміною планів.

В електронному листі він вказує на "делікатний характер запиту" і просить тримати його в таємниці.

Лідер демократів у Сенаті Чак Шумер вважає, що Даффі слід викликати до суду про відставку Трампа.

"Якщо був потрібен аргумент на користь виклику містера Даффі для дачі показань, то ось він. Цей лист - бомба. Вища посадова особа, яку ми викликали [на слухання], наказує зупинити допомогу через 90 хвилин після того, як Трамп подзвонив Зеленському, і каже мовчати. Що ще потрібно, щоб викликати свідка?" - заявив Шумер.

У самому бюджетному управлінні від звинувачень відхрещуються. Там наполягають, що зв'язку між телефонним дзвінком і заморожуванням допомоги немає, рішення було прийнято за тиждень до розмови, 18 липня, а фрагменти листа Даффі вирвано з контексту, тому вони вводять в оману.

CNN зазначає, що розмова між Зеленським і Трампом відбулася о 9:03-9:33 25 липня, а цей лист Даффі відправив першому одержувачу об 11:04.

Нагадаємо, в США триває розслідування можливого тиску Дональда Трампа на українського президента Володимира Зеленського. Вважається, що він міг затримати виділення військової допомоги Україні, вимагаючи розслідування проти свого головного політичного опонента Джо Байдена і його сина Хантера.

19 грудня Палата представників Конгресу США оголосила Трампу імпічмент за зловживання владою, а також за перешкоджання розслідуванню Конгресу.

Після цього в Сенаті має відбутися судовий процес, де буде вирішуватися питання відставки Трампа. Для усунення президента від влади потрібні голоси двох третин сенаторів. Зараз у верхній палаті 53 республіканці і 47 демократів. Голова сенатської більшості Мітч Макконелл заявив, що не очікує схвалення імпічменту Сенатом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram