ГоловнаСвіт

Макрон відмовився від президентської пенсії

Французький лідер прийняв рішення на тлі масових протестів проти пенсійної реформи.

Макрон відмовився від президентської пенсії
Эммануэль Макрон
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон, якому напередодні виповнилося 42 роки, на тлі протестів проти пенсійної реформи відмовився від своєї майбутньої пенсії глави держави. Про це пише газета Le Parisien.

"Він не буде отримувати цю пенсію, передбачену законом після закінчення свого мандата, оскільки  вважає, що цей закон з галузі зобов'язального права повинен бути стандартизований. І отже, він не застосує його до себе", - цитує видання джерело в канцелярії президента республіки.

Згідно із законом 1955 року за відхід зі свого поста колишні глави держав отримують довічну дотацію, еквівалентну зарплаті державного радника - 6220 євро на місяць.

Макрон почав би отримувати довічну пенсію після завершення мандата в 2022 році.

На думку співрозмовника газети, щоб довічна пенсія в подальшому не застосовувалася до жодного з майбутніх президентів..

Про рішення Макрона стало відомо на 17-й день загальнонаціонального страйкового руху проти пенсійної реформи у Франції, яку ініціював президент.

Протести проти проєкту пенсійної реформи тривають у Франції з початку грудня. Вони не припинилися і після того, як влада пообіцяла деякі поступки. Зокрема, було прийнято рішення підвищити пенсійний вік з 62 до 64 років тільки в 2027 році.

У минулу середу найбільші французькі профспілки, в тому числі Загальна конфедерація праці, оголосили, що не припинятимуть страйку на час різдвяних свят.

Представники профспілок вказали, що мають намір продовжувати акції доти, поки влада не відмовиться від проєкту пенсійної реформи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram