ГоловнаСвіт

У російському МЗС відреагували на санкції США проти "Північного потоку-2"

Росія вважає, що США хочуть нав'язати Європі американський скраплений газ.

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що санкції США проти компаній, які будують російський газопровід "Північний потік-2", спрямовані проти європейських країн, а не РФ. Про це йдеться в офіційній заяві Департаменту преси та друку МЗС Росії.

Російське зовнішньополітичне відомство стверджує, що санкції, передбачені оборонним бюджетом США на 2020 рік, спрямовані позбавити Європу гарантованих джерел постачання енергоносіїв з Росії.

"Причому бажання нашкодити російському експорту - далеко не єдине і навіть не головне. Не менше простежується прагнення нав'язати Європі американський скраплений газ, який обходиться їй набагато дорожче від трубопровідних постачань з Росії, і тим самим загальмувати розвиток її економіки, підірвати здатність конкурувати із США на світових ринках", - стверджує російське МЗС.

У відомстві також заявили, що Росія продовжить втілювати свої економічні проєкти, незважаючи на санкції.

"Буде, втім, цікаво подивитися, наскільки реально суверенні європейські країни, від яких, наприклад, від Німеччини, сьогодні командним голосом з Вашингтона вимагають беззастережно фінансувати енергетичну галузь США, забувши про власні економічні інтереси", - йдеться в заяві.

Своєю чергою прессекретар російського зовнішньополітичного відомства Марія Захарова в себе у facebook здивувалася рішенням США щодо санкцій і написала, що "американська ідеологія життя в борг не витримала світової конкуренції".

Нагадаємо, ухвалений Конгресом і Сенатом США пакет санкцій проти компаній, що беруть участь у будівництві газопроводів "Північний потік - 2" і "Турецький потік", був підписаний президентом США Дональдом Трампом і набув чинності в п'ятницю.

У документі йдеться, що санкції ухвалено для гарантування енергетичної безпеки Європи. Відразу після набуття законом чинності швейцарська фірма "Allseas" заявила про призупинення діяльності з укладання трубопроводу "Північний потік-2".

Меркель виступила проти санкцій США щодо "Північного потоку-2". Однак Німеччина не планує відповідати на них.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram