ГоловнаСвіт

Німеччина не відповідатиме на санкції США проти "Північного потоку-2"

У німецькому уряді визнали, що недооцінили політичного впливу цього проєкту.

Німеччина не відповідатиме на санкції США проти "Північного потоку-2"
Фото: ИноСМИ

Уряд Німеччини не планує відповідати на санкції, введені США проти будівництва газопроводу "Північний потік - 2". Про це заявив координатор німецького уряду з трансатлантичної співпраці Пітер Байєр, передає в суботу Німецька хвиля.

За його словами, американські санкції спрямовані не проти Німеччини, а проти приватних підприємців.

"Тому Німеччина не вживатиме заходів у відповідь. Якби таке і сталося, то тільки на європейському рівні, але і цього не станеться", - заявив політик.

Водночас Байєр визнав, що федеральний уряд під час планування газопроводу недооцінив політичного впливу цього проєкту.

"Критика балтійського трубопроводу з боку наших європейських партнерів лунала давно. Ми занадто довго не сприймали її серйозно", - зазначив політик, висловивши сумніви в тому, що в нинішній ситуації "Північний потік - 2" був би взагалі побудований.

Водночас заступник офіційного представника уряду ФРН Ульріке Деммер заявила, що Берлін шкодує про те, що санкції проти "Північного потоку - 2" набули чинності.

"Федеральний уряд відкидає такі екстериторіальні санкції. Вони торкаються німецьких і європейських підприємців і є втручанням у наші внутрішні справи", - написала Деммер у своєму твіттері.

Вона також наголосила, що Вашингтон пояснює свої дії необхідністю захисту України. У світлі підписаної в четвер у Берліні принципової угоди про новий газотранспортний договір між Москвою і Києвом, набуття чинності американських санкцій виглядає "особливо незрозумілим", вказала вона.

Нагадаємо, ухвалений Конгресом і Сенатом США пакет санкцій проти компаній, що беруть участь у будівництві газопроводів "Північний потік - 2" і "Турецький потік", був підписаний президентом США Дональдом Трампом і набув чинності в п'ятницю.

У документі йдеться, що санкції ухвалені для гарантування енергетичної безпеки Європи. Відразу після набрання законом чинності швейцарська фірма "Allseas" заявила про призупинення діяльності з укладання трубопроводу "Північний потік - 2".

Меркель виступила проти санкцій США щодо "Північного потоку-2".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram