ГоловнаСвіт

У Швейцарії вивели з експлуатації першу з п'яти АЕС

Демонтаж атомної електростанції в Мюлеберзі розпочнеться 6 січня.

У Швейцарії вивели з експлуатації першу з п'яти АЕС
АЭС "Мюлеберг" в Швейцарии
Фото: wikipedia.org

У Швейцарії в п'ятницю, 20 грудня, виведена з експлуатації атомна електростанція в Мюлеберзі - перша з п'яти АЕС в країні, що підлягають закриттю.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Ця електростанція розташована за 115 кілометрів на північний захід від німецького міста Вайль-на-Рейні поблизу кордону з Німеччиною.

Церемонія відключення станції транслювалася в прямому телеефірі: один із співробітників натисканням кнопки засунув між паливними елементами керуючі стрижні, що негайно зупинило ланцюгову реакцію. Після цього в реакторі швидко знизилися тиск і температура.

Демонтаж АЕС розпочнеться 6 січня, а повністю роботи розраховують завершити в 2034 році. Компанія-оператор BKW дійшла висновку, що подальша експлуатація цієї АЕС після 47 років роботи нерентабельна через назрілий ремонту

Нагадаємо, після атомної катастрофи на японській АЕС "Фукусіма-1", Швейцарія вирішила більше не будувати нових атомних електростанцій. У той же час старим АЕС дозволено продовжувати роботу під час дотримання суворих заходів безпеки.

Тепер в Швейцарії залишилося чотири атомні реактори - Бецнау 1 і 2, побудовані відповідно в 1969 і 1971 роках, Гесген (1979) і Ляйбштадт (1984). АЕС в Бецнау є однією з найстаріших у світі, які все ще перебувають в експлуатації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram