ГоловнаСвіт

Посол США в Німеччині назвав санкції проти "Північного потоку-2" проєвропейськими

Санкції США щодо "Північного потоку-2" набули чинності 20 грудня.

Посол США в Німеччині назвав санкції проти "Північного потоку-2" проєвропейськими
Фото: EPA/UPG

Посол США в Німеччині Річард Гренелл відкинув критику Берліна щодо санкцій Вашингтона проти російського газопроводу "Північний потік-2".

В інтерв'ю німецькій газеті Bild am Sonntag, опублікованому в неділю, 22 грудня, він нагадав, що 15 європейських країн, Європейська комісія та Європейський парламент усі разом висловлювали сумніви щодо цього проєкту. Тому запровадження санкцій проти будівництва другого газопроводу по дну Балтійського моря є "дуже проєвропейським рішенням".

Гренелл також повідомив, що багато європейських дипломатів дякували адміністрації США за штрафні заходи, повідомляє "Німецька хвиля".

За його словами, санкції щодо "Північного потоку-2" вписуються в довгострокову стратегію США, яка йде від адміністрації Барака Обами. Вашингтон прагне запобігти ситуації, коли "одна країна або одне джерело дуже впливає на Європу за допомогою енергоносіїв", пояснив він.

У Росії вважають американські санкції проти компаній, що працюють на будівництві газопроводу "Північний потік-2", недобросовісною конкуренцією. У російському МЗС заявили, що США хочуть нав'язати Європі американський скраплений газ.

Напередодні міністр фінансів і віцеканцлер Німеччини Олаф Шольц назвав штрафні заходи США проти компаній, що будують газопровід, "грубим втручанням у внутрішні справи й суверенітет Німеччини та Європи". За його словами, таке рішення Вашингтона складно зрозуміти, з огляду на союзницькі відносини Німеччини та інших європейських країн зі США в рамках НАТО.

Раніше проти санкцій США щодо "Північного потоку-2" виступила канцлер ФРН Ангела Меркель. Однак Німеччина не планує відповідати на них.

Нагадаємо, прийнятий Конгресом і Сенатом США пакет санкцій проти компаній, що беруть участь у будівництві газопроводів "Північний потік - 2" і "Турецький потік" був підписаний президентом США Дональдом Трампом і набув чинності 20 грудня.

У документі сказано, що санкції ухвалено для забезпечення енергетичної безпеки Європи. Відразу після вступу закону в дію швейцарська фірма Allseas заявила про припинення діяльності з укладання трубопроводу "Північний потік - 2".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram