ГоловнаПолітика

Газовий договір з Росією є частиною системи вибілювання РФ, - "Європейська Солідарність"

Партія вимагає ввести заборону на прямі постачання в Україну російського газу.

Газовий договір з Росією є частиною системи вибілювання РФ, - "Європейська Солідарність"
Фото: Макс Левин

Партія "Європейська Солідарність" вважає газовий договір, який з Росією підписала Україна, "частиною системи вибілювання РФ, яку вводить нинішня влада". У зв'язку із цим у "ЄС" вимагають не допустити згортання міжнародних судових процесів проти Російської Федерації і її суб'єктів, зокрема щодо повернення кримських родовищ. А також ввести заборону на прямі постачання в Україну російського газу і продовжити координацію зусиль із міжнародними партнерами для недопущення побудови «Північного потоку-2». Про це йдеться в заяві партії.

"Допомагаючи Росії уникнути відповідальності за збиття пасажирського літака рейсу MH17, нинішня влада видає їй Володимира Цемаха. Прикриваючи організаторів злочинів Януковича, зокрема проти Майдану, і терактів в українських містах - віддає Росії беркутівців і терористів. Така політика умиротворення агресора ставить під загрозу накладення на нього міжнародних санкцій і веде до виходу Кремля з-під відповідальності за агресію", - вважають у "Європейській Солідарності".

Там упевнені, що Україна мала виключно сильну позицію на газових переговорах з Росією і що виграш України в Стокгольмському арбітражі і чітка перспектива виграшу за позовом 2018-го ставили «Газпром» на межу дефолту. Але за прийнятими умовами, кажуть у "ЄС", Україна не тільки відмовляється від багатомільярдних штрафів, арешту майна «Газпрому» в рамках відповідальності Росії за угодою 2009 року, а й фактично дає згоду на добудову газопроводів в обхід своєї території.

"З 2021-го року прийнято гарантований обсяг транзиту тільки в 40 млрд кубометрів газу - це те, що Росія спочатку пропонувала через західних партнерів як свою позицію. Це ставить під сумнів перспективу подальших санкцій. Не тільки не вирішені - навіть не порушені публічно питання повернення Росією незаконно захоплених кримських родовищ. Зате відкрита перспектива прямих постачань російського газу в Україну і використання його як важеля тиску на нашу країну і втручання в українські справи", - резюмували в "ЄС".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram