ГоловнаПолітика

Адміністрація Трампа розблокувала військову допомогу Україні (оновлено)

Посольство України підтвердило, що США розблокували понад $390 млн допомоги.

Адміністрація Трампа розблокувала військову допомогу Україні (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Адміністрація США зняла блокування 250 млн доларів, призначених для військової допомоги Україні, яке було введено для перевірки використання цих коштів.

Про зняття блокування повідомив сенатор-республіканець Ліндсі Грем, передає Голос Америки.

Reuters повідомляє, що Вашингтон виділив Україні $250 млн у середу ввечері, 11 вересня, за кілька годин до обговорення поправки до закону про витрати на оборону, яка завадила б Трампу переглядати затверджений пакет допомоги в майбутньому.

"Республіканські та демократичні члени сенатського комітету з асигнувань заявили, що Білий дім розблокував гроші в середу ввечері, за кілька годин до того, як комісія повинна була обговорити поправку до законопроєкту про витрати на оборону, яка завадила б Трампу в майбутньому", - йдеться в повідомленні.

В офісі сенатора-демократа Діка Дурбіна українській службі "Голосу Америки" підтвердили зняття блокування коштів.

Водночас там зазначили, що через затримку, спричинену переглядом, "Міноборони США буде дуже складно використовувати виділені 250 млн доларів протягом двох тижнів, які залишилися до часу, коли закінчиться термін, відведений на використання цих коштів".

30 вересня закінчується фіскальний рік. Передбачені в держбюджеті кошти повинні бути використані до цієї дати.

Оновлення. Посольство України підтвердило, що США розблокували понад $390 млн допомоги.

Зокрема, мова йде про $250 млн з бюджету Пентагону, $115 млн за програмою Держдепартаменту "Міжнародне військове фінансування" з бюджету 2019 року, а також $26,5 млн за цією самою програмою з бюджету 2018 року.

"Загалом це $391,5 млн", - підсумували в дипломатичному представництві.

Ці кошти призначені для закупівлі озброєння та військової техніки, надання послуг, що сприяють посиленню можливостей Збройних Сил України.

"Така підтримка Сполученими Штатами народу України в боротьбі з російською агресією є свідченням стратегічного партнерства між нашими країнами і вагомим внеском у зміцнення європейської та євроатлантичної безпеки", - наголосили в посольстві України.

У серпні стало відомо, що Трамп доручив переглянути програму фінансування України в галузі безпеки, щоб переконатися, що гроші використовуються в інтересах Сполучених Штатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram