ГоловнаПолітика

Бахматюка оголосили в розшук

Бізнесмена підозрюють у розтраті мільярдного кредиту НБУ.

Олег Бахматюк
Фото: Макс Левін
Олег Бахматюк

Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук колишнього власника VAB банку і "Фінансової ініціативи" Олега Бахматюка. Він підозрюється у заволодінні 1,2 млрд гривень стабілізаційного кредиту Національного банку.

Про це йдеться на сайті Міністерства внутрішніх справ.

Стаття обвинувачення Бахматюка - ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. Ст.209 (легалізація (відмивання) прибутків, отриманих злочинним шляхом) Кримінального кодексу.

Нагадаємо, що у жовтні 2014 року VAB Банк, у якого виникли проблеми з ліквідністю, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. За версією слідства, VAB Банк не подав усі необхідні для цього документи (наприклад, програму фінансового оздоровлення банку), але правління Нацбанку видало йому 1,2 млрд гривень.

Вартість нерухомості, переданої у заставу, була завищена майже у 25 разів. Експертиза, проведена під час досудового розслідування, встановила, що реальна вартість заставної нерухомості становить 72,62 млн гривень, а не 1,8 млрд гривень, як заявив VAB.

Через 40 днів після видачі стабкредиту VAB Банк збанкрутував. Гроші Нацбанку не повернули.

У листопаді 2019 року НАБУ повідомило про підозру 10 особам у заволодінні стабкредитом. Серед підозрюваних - колишній власник банку Олег Бахматюк, колишній глава правління VAB Денис Мальцев, ексглава наглядової ради VAB Наталія Василюк, колишній заступник голови НБУ Олександр Писарук й інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram