ГоловнаПолітика

У Раду внесли законопроєкт про легалізацію криптовалют

Документ, зокрема, визначає терміни "віртуальний актив", "криптоактив", "операція з криптовалютою", "розподілений реєстр", "токен" і "токен-актив".

У Раду внесли законопроєкт про легалізацію криптовалют
Фото: EPA/UPG

У Верховній Раді зареєстровано проєкт закону "Про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо оподаткування операцій з криптоактивами".

Про це повідомляють на сайті Міністерства та Комітету цифрової інформації.

Зазначають, що законопроект розробили блокчейн-спільнота, міжфракційне депутатське об'єднання Ради Blockchain4Ukraine, Офіс ефективного регулювання BRDO і команда Міністерства цифрової трансформації.

Документ визначає терміни "віртуальний актив", "криптоактив", "операція з криптовалютою", "розподілений реєстр", "токен" і "токен-актив".

Також у законопроєкті є такі пункти про оподаткування:

- 5% - ставка податку на доходи фізичних осіб для інвестиційного прибутку від продажу криптоактивів терміном на 5 років;

- інвестиційний прибуток від операцій з криптоактивами розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу криптоактиву, і його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого криптоактиву і/або на створення такого криптоактиву;

- операції з продажу криптоактивів не є об'єктом оподаткування податком на додану вартість.

У Міністерстві впевнені, що прийняття закону "створить умови для початку функціонування ринку віртуальних активів в Україні".

Нагадаємо, раніше керівник сектору "IТ і Телеком" BRDO Ігор Самоходський заявив, що якщо Україна не введе регулювання криптовалют, то перестане бути частиною міжнародної фінансової системи.

На початку минулого року Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО провів засідання, присвячене ринку криптовалют. На ньому було прийнято рішення, що держава більше не може собі дозволити неконтрольований обіг криптовалют. За підсумками було прийнято рішення про створення робочої групи з представників НБУ, Мінфіну, НКЦПФР, СБУ, Нацполіції, Держфінмоніторингу, ДФС, Держспецзв'язку. Вона повинна напрацювати нормативно-правові пропозиції для врегулювання питання криптовалют; визначити орган регулювання; порядок моніторингу транзакцій і ідентифікації операцій; порядок оподаткування доходу від операцій з криптовалютами.

У березні стало відомо, що Україна визнає майнінг окремим видом економічної діяльності, він увійде в клас 63.11 - обробка даних, розміщення інформації на вебвузлах і пов'язана з ними діяльність.

Регулятором ринку криптовалют в Україні стане Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку України (НКЦПФР).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram