ГоловнаПолітика

Суд у Криму залишив під арештом двох фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір"

Руслан Месутов і Ельдар Кантеміров залишаться в СІЗО до 20 лютого 2020 року.

Суд у Криму залишив під арештом двох фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір"
Фото: runews.su

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму відхилив апеляційні скарги адвокатів на продовження запобіжного заходу фігурантам алуштинської "справи Хізб ут-Тахрір" Руслану Месутову і Ельдару Кантемірову.

Таким чином, вони залишаться в СІЗО до 20 лютого 2020 року, повідомляє Крим.Реалії.

Адвокат Сіяр Панич розповів, що 18 листопада Верховним Судом Криму була розглянута апеляційна скарга в інтересах його підзахисного Руслана Месутова. До початку судового засідання було винесено ухвалу про проведення засідання в закритому режимі.

"Адвокатом Азаматовим (Айдер Азаматов - ред.) подавалися клопотання про відкриття процесу. Суд допустив гласність тільки під час оголошення рішення. Суд порадився дві хвилини, однак за цей час родичі наших підзахисних не встигли потрапити в зал суду. Я клопотав про доставляння мого підзахисного в зал суду, проте суд не задовольнив цю мою вимогу, і мій підзахисний разом з Ельдаром Кантеміровим брали участь в засіданні по відеоконференцзв'язку з СІЗО. Тому обговорити з моїм підзахисним питання, в яких присутня якась адвокатська таємниця, що не надалося можливим. В результаті суд наші апеляційні скарги відхилив", - додав Сіяр Панич.

Після ранкових обшуків 10 червня в будинках кримських татар в Алуштинському, Білогірському та Сімферопольському районах затримано 8 осіб: Руслан Нагаєв, Ельдар Кантеміров, Руслан Месутов, Ленур Халілов, Риза Омеров, Енвер Омеров, Айдер Джеппаров і Ескендер Сулейманов.

ФСБ Росії заявила, що слідчі заходи проходять в рамках кримінальної справи за ст. 205.5 (організація або участь в діяльності терористичної організації) і стосуються релігійної організації "Хізб ут-Тахрір".

Українські правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження через проведення російськими силовиками обшуків у Криму.

МЗС України висловило протест у зв'язку з арештами в Криму, а також закликало посилити політичний, економічний і санкційний тиск на Росію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram