ГоловнаПолітика

Турчинов виступив проти законопроєкту щодо протидії дискримінації

Турчинова обурило, що внесені в законопроєкт норми позбавили права релігійним громадам відмовляти в працевлаштуванні представників ЛГБТ.

Турчинов виступив проти законопроєкту щодо протидії дискримінації
Фото: Макс Левин

Екссекретар РНБО, координатор Всеукраїнського Собору Олександр Турчинов виступив проти редакції профільного комітету законопроєкту №0931 щодо гармонізації законодавства в сфері запобігання та протидії дискримінації. Про це сказано у відповідній заяві Турчинова.

"14 листопада на своєму засіданні Комітет Верховної Ради України з прав людини, деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій, національних меншин і міжнаціональних відносин прийняв редакцію проєкту Закону №0931 щодо гармонізації законодавства в сфері запобігання та протидії дискримінації, знехтувавши звернення Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, що об'єднує 95% релігійної спільноти нашої держави", - сказано в заяві.

Турчинов вважає, що закон №0931 в редакції, яку прийняв профільний комітет, грубо обмежує конституційні права громадян України, оскільки позбавляє їх права на вираження своїх поглядів і переконань, відповідно до їх світогляду і віросповідання. «Громадянам нашої країни забороняється поза церквою або своїм будинком висловлювати критичні зауваження щодо агресивної пропаганди ЛГБТ, будь-яких збочень, адже за це законом передбачено покарання аж до відкриття кримінального провадження».

Турчинова обурило, що внесені в законопроєкт норми позбавили права релігійним громадам відмовляти в працевлаштуванні представникам ЛГБТ «або іншим людям, які ведуть спосіб життя, який суперечить загальним моральним і церковним канонам».

У разі відмови, церкву чекають серйозні штрафи і покарання.

Законопроєкт №0931, посилюючи норми з протидії дискримінації, вводить такі нові поняття, як: "виктимизація", "дискримінація за асоціацією", "множинна дискримінація".

"З огляду на двозначність і неконкретність цих понять, відкриваються широкі можливості для покарання за будь-які критичні зауваження або повідомлення в соцмережах про порушення традиційних для нашої нації цінностей або аморальної поведінки", - вважає Турчинов.

За його словами, боротьба з дискримінацією в цьому проєкті нівелює основні права людини на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, свободу світогляду і віросповідання.

За публічну позицію віруючих громадян і батьків, які піклуються про виховання своїх дітей, законодавчо передбачена адміністративна і навіть кримінальна відповідальність. «Тобто будь-яка критика діяльності ЛГБТ-спільноти та аморальної поведінки прирівнюється до злочину», - підкреслюється в заяві Турчинова.

Щоб не допустити обмеження свободи слова, світогляду і віросповідання, Всеукраїнський Собор звернувся до всіх фракцій ВР і нефракційних нардепів із закликом не підтримуватиме проєкт Закону №0931.

Нагадаємо, в березні Турчинов виступав проти терміну "гендер" у законодавстві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram