ГоловнаПолітика

КВУ закликає Зеленського оплатити показ "Слуги народу-3" як агітацію

Прем'єру нового сезону серіалу заплановано на березень 2019 року.

КВУ закликає Зеленського оплатити показ "Слуги народу-3" як агітацію
Владимир Зеленский
Фото: instagram/zelenskiy_official

У Комітеті виборців України вважають, що показ фільму "Слуга народу-3" під час виборчого процесу має розглядатися як передвиборна агітація на користь кандидата в президенти Володимира Зеленського - його слід оплатити з виборчого фонду.

Про це повідомила прес-служба КВУ у Фейсбуці.

Зазначають, що таке трактування відповідає ч.1 ст.58 Закону "Про вибори президента України", яка встановлює, що передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати "за" чи не голосувати за певного кандидата на посаду президента. Однією з форм такої агітації є оприлюднення відеофільмів у друкованих та аудіовізуальних ЗМІ.

"КВУ вважає, що показ відеофільму "Слуга народу-3" є діяльністю, що спонукає виборців голосувати за Зеленського, який є виконавцем головної ролі у фільмі, а також кандидатом у президенти України. Крім того, фільм "Слуга народу 3" має політичну тематику, позитивно зображує діяльність художнього персонажа Зеленського, а його назва ідентична назві політичної партії, висуванцем від якої є Зеленський на виборах президента. Також КВУ закликає Зеленського оплатити показ відеофільму "Слуга народу 3" на телеканалах, які його будуть транслювати, з виборчого фонду кандидата в президенти", - йдеться в повідомленні.

В іншому разі це буде порушенням Закону "Про вибори президента України", який забороняє фінансування матеріалів передвиборної агітації поза виборчим фондом кандидата, наголошують у КВУ.

Керівник КВУ Олексій Кошель зазначив, що схожа ситуація була 2018 року в Литві, де один з місцевих політиків частково оплатив зйомки серіалу, який позитивно висвітлював його діяльність.

"Головний герой серіалу був візуально схожий на політика, а також у серіалі позитивно згадувалося про його партію. Головна виборча комісія Литви визнала окремі епізоди фільму політичною рекламою з відповідними юридичними наслідками", - розповів він.

Прем'єра нового сезону серіалу "Слуга народу 3" запланована на березень 2019 року.

Нагадаємо, раніше громадянська мережа "Опора" заявила, що кандидат у президенти Зеленський провів у Ужгороді безкоштовний концерт, який можна розцінювати як підкуп виборців.

Вибори президента в Україні заплановано на 31 березня. Зеленський - один з лідерів, відповідно до соцопитувань, його рейтинг станом на початок грудня був у районі 9-10 відсотків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram