ГоловнаЕкономікаФінанси

Посли G7 попередили Україну про наслідки нападок на незалежність НБУ

Іноземні партнери негативно відреагували на ініціативи Ради.

Фото: пресслужба НБУ

Посли "великої сімки" (G7) попередили Україну про загрозу втратити міжнародну підтримку через нападки на незалежність Національного банку.

Про це йдеться в коментарі послів у зв'язку з проєктом постанови про діяльність НБУ, який розробив фінансовий комітет Верховної Ради.

17 червня комітет рекомендував парламенту прийняти проєкт постанови про оцінку діяльності голови НБУ Якова Смолія, де пропонується створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради "з питань розслідування діяльності керівництва НБУ і керівництва Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) у 2014-2019 роках".

У документі йдеться про "негативний вплив" грошово-кредитної політики НБУ на економіку країни, зокрема через штучне перетікання фінансових ресурсів у "піраміду державних боргових зобов'язань".

Посли "сімки" попередили, що незалежність Нацбанку була однією з головних реформ в Україні, проведених після Революції гідності.

"НБУ допоміг досягти макрофінансової стабільності, вирішити складну банківську кризу і відновити довіру до банківського сектору, затьмареного самоуправством і корупцією. Підрив незалежності НБУ вплине на українців, зашкодить довірі інвесторів і поставить під загрозу міжнародну підтримку зусиль українського уряду щодо будівництва безпечної, успішної і демократичної країни", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, що голова Національного банку Яків Смолій розраховує залишитися на цій посаді до кінця каденції в 2025 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram