ГоловнаЕкономікаБізнес

СБУ виявила в УЗ схему закупівлі неякісних запчастин на 100 млн гривень

Слідчі влаштували обшуки в п'яти регіонах України.

Служба безпеки України виявила закупівлю "Укрзалізницею" неякісних запчастин, зокрема чавунних гальмівних колодок.

Про це йдеться на сайтах Офісу генерального прокурора і СБУ.

Фото: gp.gov.ua

За версією слідства, у 2017-2019 роках Південна і Південно-Західна залізниці купували запчастини, які не відповідали технічним умовам і раніше були у вжитку. Деякі запчастини були виготовлені кустарним способом, частина - вкрадені із залізничних підприємств.

За висновком експертів, на яких посилається СБУ, експлуатація такого обладнання на рухомому складі "Укрзалізниці" призводила до виходу його з ладу, надзвичайних подій і зриву перевезень.

СБУ задокументувала постачання неякісної продукції на суму більш ніж 100 млн гривень. "Значну частину привласнювали фігуранти через фірми з ознаками фіктивності", - стверджується в повідомленні.

Цей факт кваліфікували за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу, тобто як розтрату.

Фото: gp.gov.ua

17 липня в п'яти регіонах України відбулися обшуки у структурних підрозділах УЗ, комерційних підприємствах, виробничих і офісних приміщеннях, які були задіяні в схемі, а також за місцями проживання фігурантів.

На сайті "Укрзалізниці" йдеться, що їй потрібно близько 5 тисяч гальмівних колодок на місяць. Зараз компанія намагається налагодити їх серійне виробництво на потужностях Дніпропетровського тепловозоремонтного заводу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram