ГоловнаЕкономікаДержава

Нацбанк виграв справу проти Суркісів

Суд визнав Суркісів пов'язаними з ПриватБанком особами.

Нацбанк виграв справу проти Суркісів
Фото: facebook/НБУ

Велика палата Верховного суду визнала законним рішення НБУ щодо визначення членів сім'ї Суркісів пов'язаними з ПриватБанком особами та про визнання недійсними договорів bail-in.

Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

"Велика палата Верховного Суду припинила провадження у "справі Суркісів". Проблема як мінімум відкладається. Чекаємо тексти постанов", - написав Малюська в фейсбуці.

Інтерфакс-Україна передає, що Велика палата Верховного суду частково задовольнила касаційну скаргу Національного банку України, Кабінету Міністрів і ПриватБанку, скасувавши рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім'ї Суркісів про скасування рішень НБУ про визнання їх пов'язаними з ПриватБанком особами та визнання недійсними договорів обміну їх коштів в банку на суму понад 1 млрд грн на акції банку (bail-in), що пізніше викуплені державою за 1 грн.

За даними агентства, засідання суду тривало понад сім годин, а судді Верховного суду радилися понад чотири.

Нагадаємо, згідно з постановою Печерського районного суду Києва, Приватбанк мав виплатити компаніям, пов'язаним з Суркісами, більш як 250 млн доларів за депозитними договорами, які були припинені ще в грудні 2016 року. Зобов'язання за цими депозитними договорами були обмінені на акції додаткової емісії Приватбанку під час націоналізації (bail in).

У квітні 2020 Київський апеляційний суд також відхилив апеляційну скаргу державного виконавця, залишивши чинною постанову судді Печерського районного суду В'ячеслава Підпалого, яким він зобов'язав державний Приватбанк виплатити понад $250 млн на користь шести офшорних компаній братів Суркісів.

28 травня 2020 в Приватбанку заявили, що виконавчі провадження за заявами компаній сім'ї Суркісів були відкриті за підробленими документами.

10 червня суд відхилив апеляцію Кабміну на зобов'язання виплат Суркісам у справі Приватбанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram