ГоловнаЕкономікаФінанси

Суд вперше застосував "антиколомойський" закон

Колишні акціонери можуть претендувати на компенсацію, але не оскаржувати договори.

Суд вперше застосував "антиколомойський" закон
Главный офис 'ПриватБанка' в Днепре
Фото: Facebook /Дмитрий Дубилет

Господарський суд Києва 12 червня задовольнив клопотання ПриватБанку про закриття проваджень за двома позовами ексакціонерів банку про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій фінустанови.

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на пресслужбу банку.

"Це перше реальне застосування банківського закону 590-IX українськими судами. Проаналізувавши матеріали справ [№910/17630/19 за позовом ТОВ "Реватіс" і №910/17541/19 за позовом ТОВ "КС Груп"], суд дійшов висновку про необхідність задоволення клопотання ПриватБанку і закрив провадження за обома справами", - йдеться у повідомленні.

Провадження у справі підлягає припиненню на підставі пункту 7 Прикінцевих та перехідних положень так званого "антиколомойського" закону.

"Закон 590-IX передбачає право колишніх акціонерів банків на компенсацію заподіяної шкоди, забороняючи при цьому визнавати недійсними договори, укладені в процесі виведення банків з ринку", - нагадали у пресслужбі.

Нагадаємо, що закон про поліпшення механізмів регулювання банківської діяльності зводиться до того, що власники збанкрутілого банку, у тому числі колишній власник ПриватБанку Ігор Коломойський, не зможуть скасувати або призупинити його ліквідацію через суди, повернути банк собі або відновити його роботу.

Цей законопроєкт був ключовою умовою для нової кредитної програми Міжнародного валютного фонду.

Частина депутатів вже оскаржили у КСУ і сам закон, і спеціальну процедуру, за якою його прийняли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram