ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк знизив облікову ставку до мінімального рівня за всю історію України

Для виходу з кризи потрібні рішучі кроки.

Нацбанк знизив облікову ставку до мінімального рівня за всю історію України
Фото: 24 канал

Національний банк вирішив із 12 червня знизити облікову ставку ще на два пункти – з 8% річних до 6%. Це найнижчий рівень облікової ставки за історію незалежної України - нижче за 6,5% вона раніше не опускалася.

Про це повідомила пресслужба регулятора в четвер.

Регулятор повідомив, що інфляційний тиск у квітні-травні був слабким через відчутне падіння споживчого попиту на харчові продукти й товари не першої необхідності. Крім цього, інфляцію стримувало здешевлення енергоносіїв, збільшення пропозиції овочів і "заморожування" цін на значну кількість послуг під час карантину.

"Ці фактори нівелювали ефекти березневого ослаблення гривні і все ще підвищеного попиту на окремі товари в першій половині квітня, які на сьогодні повністю вичерпані. Надалі інфляція буде рости помірними темпами, але, ймовірно, буде повертатися в цільовий діапазон довше, ніж прогнозувалося", – йдеться в заяві Нацбанку.

Ключовий ризик для макрофінансової стабільності, на думку НБУ, – це тривалість пандемії коронавірусу.

Крім цього, критично важливим є подальше проведення структурних реформ і збереження зваженої макроекономічної політики. Антикризові заходи Національного банку, введені в останні місяці, підтримають ділову активність у країні, вважає регулятор.

"За нашими оцінками, падіння української економіки у 2 кварталі буде більшим, ніж очікувалося, хоча пік кризи вже пройдено. Тому для якнайшвидшого повернення економіки до зростання необхідні досить рішучі кроки", – йдеться в ньому.

Нагадаємо, що облікова ставка НБУ – це монетарний інструмент, за допомогою якого Нацбанк встановлює для комерційних банків орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед відсоткових ставок НБУ і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.

На початку 2019 року вона була на рівні 18 %, а на початку 2020 року – 13,5 %.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram