ГоловнаЕкономікаДержава

Moody's підвищило рейтинг України до B3

Програма МВФ позитивно позначилася на оцінках держави.

Moody's підвищило рейтинг України до B3
Фото: i-g-t.org

Агентство Moody's підвищило кредитний рейтинг України з рівня Саа1 до B3. Прогноз за рейтингом - "стабільний", тобто подальшого підвищення поки не планують.

Про це йдеться у пресрелізі агентства, опублікованому у п'ятницю.

Рейтинг підвищено завдяки новій кредитній програмі Міжнародного валютного фонду на 5 млрд доларів. У Moody's вважають, що вона вирішує проблему короткострокового фінансування України і, ймовірно, допоможе закріпить прогрес у реформах, досягнутий в останні роки.

Агентство підкреслило, що нова програма МВФ розблокує додаткову фінансову допомогу від Світового банку і Європейського Союзу. Загальна сума, на яку може розраховувати Україна, сягає 8,6 млрд доларів.

"Додаткове багатостороннє фінансування життєво важливо для України, оскільки її потреби у фінансуванні різко зросли, враховуючи помітне погіршення макроекономічних умов в країні", - говориться у повідомленні агентства.

За прогнозами Moody's, ВВП України цьогоріч скоротиться на 4,5%, а дефіцит державного бюджету збільшиться до 7,5% (порівняно з 2% у 2019 році).

Водночас нова програма МВФ дозволить захистити прогрес у зниженні зовнішньої уразливості, досягнутий Україною в останні роки. Валютні резерви Національного банку, які зросли, залишаться на високому рівні і будуть збережені, і до кінця року вони становитимуть близько 22 млрд доларів (без урахування золота).

Нагадаємо, що востаннє Moody's підвищувало рейтинг Украины наприкінці 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram