ГоловнаЕкономікаБізнес

Міністр економіки назвав ситуацію з низькою інфляцією "катастрофічною"

Ціни ростуть на 2%, тоді як в бюджеті закладено 11%.

Міністр економіки назвав ситуацію з низькою інфляцією "катастрофічною"
Фото: Макс Требухов

Міністр економіки Ігор Петрашко вважає, що в Україні склалася катастрофічна ситуація з інфляцією, яка в останні місяці є на рівні близько 2%.

Про це пише "Інтерфакс-Україна".

"Макропрогноз, який став основою бюджету, передбачає інфляцію в районі 11 %. Інфляція НБУ передбачалася в районі 5,8–6 %. У нас зараз склалася катастрофічна ситуація з інфляцією – це дуже погана тенденція", – сказав Петрашко на пресконференції в Києві у вівторок.

"Всі країни Євросоюзу і США також борються з цим фактом, тому що це означає падіння конкурентоспроможності й депресію щодо зарплат для працівників. І, оскільки Україна не знаходиться в зоні євро й американській, депресія також щодо торговельних балансів. Тому ми на сьогодні думаємо над тим, як стимулювати економіку, у тому числі програмами, за якими працюємо з банками, і президент заявляв про необхідність знайти варіанти, як банки "дотиснути", – пояснив міністр.

Він додав, що міністерство не має наміру позапланово переглядати макропрогноз, хоча й ретельно моніторить ситуацію.

Нагадаємо, що у 2019 році споживча інфляція сповільнилася до 4,1% (порівняно з 9,8 % у 2018 році). Це був найнижчий рівень за останні шість років. Уперше була досягнута середньострокова інфляційна мета 5 % ± 1 п. п., яку Нацбанк задекларував ще у 2015 році.

Навесні 2020 року споживча інфляція сповільнилася ще більше через падіння цін на енергоносії, слабкого споживчого попиту й збільшення пропозиції сирих харчових продуктів.

До початку пандемії коронавірусної хвороби і глобальної економічної кризи в Нацбанку прогнозували, що споживча інфляція більшу частину 2020 року буде нижчою від цільового діапазону 5% ± 1 п.п.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram