ГоловнаПолітика

Рада прийняла закон про деривативи та фінансові ринки

Україна взяла на себе зобов'язання прийняти цей закон у рамках домовленостей з МВФ.

Рада прийняла закон про деривативи та фінансові ринки
Фото: НБУ

Верховна Рада на засіданні в п'ятницю прийняла в другому читанні і в цілому законопроєкт №2284 про введення нових фінансових інструментів. Його без обговорення підтримали 285 депутатів.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", це оновлений законопроєкт №9035 "Про деривативи і фінансові ринки" минулого скликання парламенту. У першому читанні його прийняли в грудні 2019 року.

Україна взяла на себе зобов'язання затвердити цей закон до кінця червня в рамках меморандуму з Міжнародним валютним фондом.

Законопроєкт №2284 імплементує обов'язкові в ЄС вимоги актів MiFID II, MIFIR, EMIR. У частині фінансової інфраструктури документ передбачає введення інституту оператора регульованого ринку для забезпечення централізованого укладення і виконання угод, створення торгового сховища (бази даних) для повноцінного функціонування ринків деривативів і впровадження центрального контрагента для зняття ризиків невиконання угод і розрахунку за ними.

Проєкт закону також передбачає впровадження диференційованого підходу до ліцензування фінансових посередників, відповідно до якого менша відповідальність передбачає менші вимоги.

У частині фінансових інструментів заплановані введення деривативних контрактів, депозитних сертифікатів банків і випуск за новою процедурою більш захищених корпоративних облігацій. Окрім того, законопроєкт передбачає введення загальних правил випуску похідних цінних паперів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram