ГоловнаПолітика

Однією з найбільших проблем є "нова колонізація" Криму, - Кориневич

Росія змінює демографічний склад населення на півострові.

Однією з найбільших проблем є "нова колонізація" Криму, - Кориневич
Фото: Сергей Нужненко

Росія проводить в окупованому нею Криму колоніальну політику, змінюючи демографічний склад півострова.

Про це постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич заявив, виступаючи на відеоконференції "Окупований Крим: шлях до деокупації" 18 червня, повідомляє Укрінформ.

"Однією з найбільших проблем для нас зараз є "нова колонізація" Криму", - сказав Кориневич.

Він наголосив, що Росія змінює демографічний склад населення на півострові, національну ідентичність. Осіб, які, на думку окупантів, становлять загрозу подальшій окупації, змушують покинути Крим. Це кримські татари, українські та кримськотатарські журналісти, активісти, громадські діячі.

Щодо тих, хто залишається, Москва проводить примусову натуралізацію (паспортизацію); не менш ніж 22 тис. молодих кримчан були протизаконно примусово призвані до лав російської армії. Водночас на півострів переселили близько 300 тисяч росіян, переважно військовослужбовців з сім'ями, співробітників правоохоронних органів і чиновників, збільшивши таким чином лояльну до окупаційної влади частину населення.

Постпред президента відзначив важливість якнайшвидшого розроблення стратегії деокупації та реінтеграції населення, частина якої буде відкрита для широкого загалу. "Люди повинні бачити, що українська держава піклується про них", - наголосив він.

Кориневич подякував ЄС за продовження кримських санкцій і висловив сподівання, що вони триватимуть доти, поки півострів буде окупований.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram