ГоловнаСвіт

Німеччина пригрозила Росії новими санкціями через вбивство Хангошвілі

Раніше прокуратура ФРН звинуватила Москву в замовному вбивстві.

Німеччина пригрозила Росії новими санкціями через вбивство Хангошвілі
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ ФРН Гайко Мааас пригрозив Росії новими санкціями у зв'язку з вбивством чеченця Зелімхана Хангошвілі у серпні минулого року.

"Федеральний уряд залишає за собою право на подальші кроки у цій справі", - заявив він у четвер, 18 червня, у Відні.

Раніше Федеральна прокуратура звинуватила Росію в замовному вбивстві, зазначає DW.

За словами Мааса, російського посла того самого дня "запросили" в МЗС Німеччини. Глава зовнішньополітичного відомства назвав ситуацію "винятково серйозною", яка "неодмінно" повинна бути розслідувана в рамках судового процесу. Він вказав на те, що вже на початку слідчих дій з ФРН були вислані двоє російських дипломатів.

Нагадаємо, що в серпні 2019 року в Берліні в парку Малий Тіргартен був убитий чеченець Зелімхан Хангошвілі. У Росії влада оголосила його в розшук за обвинуваченням у тероризмі. У Німеччині чеченець шукав притулку після кількох скоєних на нього замахів.

Хангошвілі був польовим командиром під час Другої чеченської війни. Він воював на боці Шаміля Басаєва і Абу Валіда, пізніше - Аслана Масхадова. З 2002 року Хангошвілі був у російському розшуку за підозрою в тероризмі. За словами голови Німецько-кавказького товариства Еккехарда Мааса, він перебував у розстрільному списку чеченців, що живуть за кордоном.

Вбивцю затримали, він виявився громадянином Росії, приїхав до Берліна незадовго до скоєння злочину. Прокуратура повідомила, що провину він не визнав, а свідчення давати відмовився.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram