ГоловнаСвіт

ВООЗ заявила про ризик "посиленого поширення" COVID-19 через військовий парад у Москві

Ветеранів відправили на карантин, щоб захистити від коронавірусу Путіна.

ВООЗ заявила про ризик "посиленого поширення" COVID-19 через військовий парад у Москві
Фото: EPA/UPG

Всесвітня організація охорони здоров'я критично поставилася до наміру Росії провести військовий парад у Москві з нагоди 75-річчя Перемоги над нацистською Німеччиною, передає Німецька хвиля.

Будь-який масовий захід пов'язаний з ризиком подальшого поширення вірусу, вказала експерт ВООЗ Кетрін Смолвуд під час онлайн-конференції в четвер, 18 червня.

За словами Смолвуд, існує загроза "посиленого поширення" інфекції. Водночас експерт Європейського регіонального бюро ВООЗ зазначила, що рішення про проведення параду повинна ухвалювати російська влада, а не Всесвітня організація охорони здоров'я.

Президент Росії Володимир Путін на тлі епідемії коронавірусу скасував парад Перемоги 9 травня і переніс його на 24 червня. У 1945 році цього дня відбувся перший великий парад З нагоди Перемоги на Красній площі в Москві. Багато російських міст, однак, відмовилися від проведення урочистостей з нагоди Перемоги над нацистською Німеччиною і 24 червня.

Близько 80 ветеранів війни, які повинні взяти участь у параді 24 червня, переведені на карантин, щоб захистити здоров'я літніх людей, повідомив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков. У російських ЗМІ циркулюють чутки про те, що цей захід має на меті захистити від коронавірусу Путіна.

Згідно з останніми офіційними даними, кількість інфікованих SARS-CoV-2 в Росії перевищила 561 тисячу осіб. За останній день кількість заражених збільшилася на 7790 осіб. Це найнижчі показники з початку травня. Майже 314 000 росіян, згідно з офіційними даними, одужали і 7660 - померли.

На адресу російської влади вже багаторазово висувалися звинувачення в тому, що вони "прикрашають" статистику щодо коронавірусу. Влада РФ відкидає цю критику. ВООЗ також вважає, що російські дані показують реальну ситуацію, оскільки масштаби тестування в Росії помітно збільшилися. У РФ на коронавірус перевірили вже 11 відсотків населення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram