ГоловнаПолітика

Україна проінформувала генсека ООН про організовані Росією репресії в окупованому Криму

Україна заступилася за громадян, які змушені жити в умовах окупації.

Україна проінформувала генсека ООН про організовані Росією репресії в окупованому Криму
Фото: prm.ua

Україна проінформувала генсека ООН про ігнорування Росією міжнародного права, продовження насильницької паспортизації та інших репресій проти жителів тимчасово окупованого Криму.

Про це йдеться в офіційному листі Постійного представника України при ООН Сергія Кислиці, передає Укрінформ.

"Російська окупаційна адміністрація в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, Україна, продовжує свою штучну кампанію насильницькій паспортизації, є елементом репресивної політики держави-агресора щодо громадян України, які змушені жити в умовах окупації", – наголошується в документі.

При цьому підкреслюється, що примус жителів півострова отримувати російське громадянство є "навмисним і цинічним елементом систематичного тиску на громадян України". Якщо ж мешканці Криму відмовляються отримувати російські паспорти, їх штучно обмежують у правах на працевлаштування, медичну допомогу, соціальні та пенсійні виплати, а також у праві володіти власним майном.

"Відсутність російського паспорта часто стає підставою для примусової депортації й заборони на в'їзд до Автономної Республіки Крим та міста Севастополь", – йдеться у зверненні постпреда до генсека ООН.

Як зазначає Кислиця в листі, Україна зберігає рішучість захищати права й інтереси своїх громадян, які проживають у тимчасово окупованому Криму. Водночас українська сторона звернулася до генсека ООН із проханням відреагувати відповідно на порушення РФ міжнародного права.

"Ми сподіваємося, що послідовну увагу до цих протиправних дій Російської Федерації і їх негативних наслідків для реалізації прав жителів тимчасово окупованого півострова буде представлено разом із відповідними рекомендаціями у ваших спеціалізованих тематичних доповідях по Криму відповідно до резолюцій Генеральної Асамблеї ООН", – підкреслюється в листі українського посла генеральному секретарю ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram