ГоловнаПолітика

Справа проти колишнього депутата Крючкова пішла до суду

Другий обвинувачений перебуває в розшуку.

Справа проти колишнього депутата Крючкова пішла до суду
Фото: Макс Левин

Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала до суду справу проти колишнього нардепа й голови правління ПрАТ "Холдингова компанія "Енергомережа" Дмитра Крючкова. Його і колишнього в. о. голови правління ПАТ "Запоріжжяобленерго" Ігоря Корніленка звинувачують в зловживанні службовим становищем, яке призвело до збитків державі на 346 млн гривень.

Про це йдеться в повідомленнях САП і НАБУ.

За даними слідства, у кінці 2014 – на початку 2015 року Крючков і Корніленко оформили п'ять договорів переуступки між "Енергомережею" й "Запоріжжяобленерго". Вони передбачали, що боржники "Запоріжжяобленерго" (ДП "ЗТМК", ТОВ "ЗТМК" і "Дніпроспецсталь") перераховують гроші посереднику "ХК Енергомережа", а той розраховується з постачальником енергії. У результаті "Енергомережа" зібрала майже 197 млн гривень, але перерахувала "Запоріжжяобленерго" тільки 1,7 млн гривень (замість очікуваних 346 млн гривень).

60,2% акцій "Запоріжжяобленерго" належать державі, а решта – кіпрським компаніям, які пов'язують із братами Суркісами й Костянтином Григоришиним.

Крючков близько трьох років переховувався від слідства й був екстрадований із Німеччини напередодні президентських виборів у 2019 році. Йому закидають ч. 5 ст. 191 (крадіжка), ч. 3 ст. 27 ч. 2 ст. 364 (організація зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу.

Другий підозрюваний є в розшуку за ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу. За даними слідства, він знаходиться на території Росії.

Це справа була порушена 4 грудня 2015 року та була першою в історії НАБУ й САП.

Після екстрадиції в Україну Крючков заявив про причетність до його незаконної діяльності колишніх топполітиків. Його слова перевіряють в рамках іншого досудового розслідування, яке перебуває в провадженні НАБУ.

Крючков був народним депутатом із квітня 2006 до листопада 2007 від Блоку Юлії Тимошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram