ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ: криза в Україні вперше проходить без банкрутства банків і сплеску інфляції

Смолій заявив про готовність підтримати економіку, але без емісії.

НБУ: криза в Україні вперше проходить без банкрутства банків і сплеску інфляції
Фото: Сергей Нужненко

Глава Національного банку Яків Смолій під час звіту в профільному комітеті Верховної Ради заявив, що фінансовий сектор відчуває себе непогано, попри кризу в економіці.

"Коронакриза – це перша в історії України криза, коли немає банкрутства банків, сплеску інфляції, катастрофічного падіння міжнародних резервів, довгих черг вкладників біля банкоматів. На відміну від попередніх криз, сьогодні банківська система – не тягар для економіки, а її єдина надія", – йдеться в доповіді Смолія, який оприлюднений на сайті НБУ.

За його словами, у березні на валютному ринку спостерігалася певна нервозність, і регулятору довелося продати 2,2 млрд доларів, щоби згладити коливання. Але вже у квітні курс гривні знову трохи зміцнився, а Національний банк відновив поповнення резервів валютою.

У перші тижні карантину був невеликий відтік грошей населення з банків, але він був набагато меншим, ніж під час криз 2008 і 2014 років. Зараз знову спостерігається зростання депозитів, а загалом ліквідність банків сягає близько 200 млрд гривень. "Якщо якийсь банк відчує потребу в коштах, тепер він може отримати кредити НБУ простіше і швидше", – заявив Смолій.

Він додав, що Національний банк готовий допомагати стимулювати економіку шляхом подальшого зниження облікової ставки, але не емісією гривні.

"Безперечно, Україна потребує масштабних державних витрат на боротьбу з коронавірусом і підтримку економіки. Але ліки не повинні бути гіршими за хворобу. Згадайте українську історію. Неконтрольований друк грошей для фінансування державних витрат у нас завжди завершується катастрофічними наслідками для економіки. Можна, звичайно, зробити всіх мільйонерами, але ці мільйони будуть уже нічого не варті. Правильніший шлях – завершити переговори з МВФ і отримати дешеве фінансування для бюджету від офіційних донорів", – підкреслив Смолій.

Нагадаємо, що главу Національного банку також можуть викликати зі звітом на позачергове засідання Верховної Ради 13 травня

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram