ГоловнаЕкономікаФінанси

​Зеленський зустрівся з главою МВФ у Німеччині

"Наш діалог з МВФ змістовний, а стосунки - дружні".

​Зеленський зустрівся з главою МВФ у Німеччині
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський зустрівся з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою. Переговори відбулися в Німеччині, куди президент полетів для участі у 56-й Мюнхенській конференції з питань безпеки.

Про це повідомила пресслужба Офісу президента.

Зеленський і Георгієва говорили про законопроєкти, "які допоможуть Україні вийти на стабільне зростання і забезпечити механізми захисту своїх громадян". Зокрема, йшлося про перебіг судової реформи, побудову системи верховенства права, так званий законопроєкт про банки, що має на меті забезпечити неможливість повернення збанкрутілих банків їх колишнім власникам.

"Наша зустріч з Крісталіною Георгієвою була, як завжди, була конструктивною. Обговорили останні події та позитивні досягнення в нашій економіці, які принесуть користь кожному українцю. Наш діалог з МВФ змістовний, а стосунки - дружні", - сказав Зеленський за підсумками переговорів.

Нагадаємо, наприкінці 2019 року Україна попередньо домовилася з МВФ про відкриття нової трирічної програми розширеного фінансування на $5,5 млрд. Остаточне рішення має ухвалити рада директорів Фонду після виконання Києвом останніх попередніх заходів, зокрема ухвалення низки законів Верховною Радою.

Одним з них є законопроєкт №2571 про окремі питання функціонування банківської системи, який повинен усунути виниклі під час очищення банківської системи законодавчі прогалини.

Передбачалося, що попередні заходи будуть виконані в січні-на початку лютого, що дозволить винести українське питання на раду директорів МВФ в лютому. Однак Рада тільки почала розглядати в другому читанні законопроєкт про ринок землі, що може розтягнутися на кілька тижнів або місяців.

За законопроєкт про банки депутати ще навіть не взялися.

Поточна програма співпраці між Україною та МВФ в рамках механізму stand-by була затверджена 18 грудня 2018 року і завершується 17 лютого цього року. Її обсяг - 2,8 млрд спеціальних прав запозичення, або близько $3,9 млрд. Перший транш у розмірі близько $1,4 млрд був наданий відразу, потім планувалися ще два транші за підсумками піврічних переглядів. Однак у зв'язку зі зміною президента і уряду країни після виборів було вирішено почати розроблення нової програми співпраці. В результаті в 2019 році фінансування з боку Фонду було відсутнє, тоді як Київ заплатив майже 1,4 млрд СПЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram