ГоловнаЕкономікаФінанси

МВФ поки що не може назвати можливі терміни затвердження нової програми для України

Діалог із цього питання триває.

МВФ поки що не може назвати можливі терміни затвердження нової програми для України
Фото: premiumtimesng.com

Міжнародний валютний фонд відзначає прогрес України у проведенні реформ і чекає на виконання узгоджених раніше попередніх заходів для остаточного затвердження нової трирічної програми розширеного фінансування EFF на $5,5 млрд.

Про це повідомив представник МВФ Джеррі Райс, передає "Інтерфакс-Україна".

"Зараз триває дуже активний діалог. Конструктивні дискусії тривають", - сказав він на брифінгу у Вашингтоні. У той самий час він не зміг назвати можливу дату розгляду українського питання радою директорів.

Райс також назвав основні напрямки нової програми: посилення верховенства права; боротьба з корупцією; підвищення конкуренції, відкриття ринків і зниження ролі олігархів; посилення гарантій незалежності Нацбанку і стабільна фіскальна політика.

Він нагадав, що в січні на Всесвітньому економічному форумі в Давосі виконавчий директор МВФ Крісталіна Георгієва зустрілася з Володимиром Зеленським і відзначала прогрес України в реалізації реформ.

Нагадаємо, президент, уряд і Нацбанк на початку грудня 2019 року домовилися з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми розширеного фінансування на $5,5 млрд. Остаточне рішення має прийняти рада директорів Фонду після виконання Києвом останніх попередніх заходів, у тому числі прийняття низки законів Верховною Радою. Одним з них є законопроєкт №2571 про окремі питання функціонування банківської системи, який повинен усунути виниклі протягом очищення банківської системи законодавчі прогалини і знизити ризики негативних наслідків можливого рішення про денаціоналізацію ПриватБанку.

Передбачалося, що попередні заходи виконають у січні - на початку лютого, що дозволить винести українське питання на раду директорів МВФ у лютому. Однак Рада тільки почала розглядати в другому читанні законопроєкт про ринок землі, що може розтягнутися на кілька тижнів або місяців.

Поточна програма співпраці між Україною і МВФ у рамках механізму stand-by була затверджена 18 грудня 2018 року і завершується 17 лютого цього року. Її обсяг - SDR2,8 млрд, або близько $3,9 млрд. Перший транш SDR1 млрд (близько $1,4 млрд) було надано відразу, потім планувалися ще два транші за підсумками піврічних переглядів. Однак у зв'язку зі зміною президента і уряду країни після виборів було вирішено почати розробку нової програми співпраці. У результаті 2019 року фінансування від Фонду не було, тоді як Київ заплатив майже SDR1,4 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram