ГоловнаСвіт

Росія не зможе “симетрично помститися” за конфіскацію її заморожених активів, але має лазівку, ‒ Reuters

Найбільш вірогідним контрзаходом буде конфіскація фінансових активів і цінних паперів іноземних інвесторів, вважають експерти.

Росія не зможе “симетрично помститися” за конфіскацію її заморожених активів, але має лазівку, ‒ Reuters
Кремль
Фото: EPA/UPG

Можливість Росії відповісти на потенційну конфіскацію західними урядами заморожених активів Москви підірвало скорочення іноземних інвестицій у РФ. Але чиновники та економісти вважають, що Кремль ще може завдати удару у відповідь, пише Reuters.

Сполучені Штати хочуть конфіскувати знерухомлені російські резерви ‒ близько 300 мільярдів доларів у всьому світі ‒ і передати їх Україні. Лідери ЄС водночас виступають за розподіл прибутків від активів, оцінюючи, що до 2027 року вони складуть 15-20 мільярдів євро. Значна частина цих грошей зберігається централізовано, тобто вони доступні.

Росія стверджує, що будь-яка спроба заволодіти її капіталом чи частками буде “бандитизмом” і попереджає про катастрофічні наслідки. Хоча як саме ‒ очікувано не уточнюється. Колишній президент країни-агресора Дмитро Медведєв цими вихідними визнав, що Росія не має достатньо американських державних активів, щоб симетрично помститися. Натомість Москві доведеться переслідувати кошти приватних інвесторів. За його словами, це крок “буде не менш болючим”.

Reuters поспілкувався з шістьма економістами, юристами та експертами, які відстежували стан активів, заморожених обома сторонами після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Консенсус серед них полягав у тому, що одним із найбільш вірогідних контрзаходів буде конфіскація фінансових активів і цінних паперів іноземних інвесторів, які зараз зберігаються на спеціальних рахунках “типу С”, доступ до яких був заблокований з початку війни.

Росія не розголошує, скільки коштів знаходиться на рахунках Національного розрахункового депозитарію країни, що потрапив під санкції. Російські офіційні особи заявили, що ця сума рівна замороженим 300 мільярдами доларів російських резервів.

“Виплати за заблокованими активами на рахунках “типу С” можуть почати арештовувати на користь держави”, ‒ сказав Володимир Язєв, менеджер інвестиційного портфеля інвестиційної компанії Aigenis.

Крім того, уряд може розглянути заходи щодо блокування небіржових активів, які все ще перебувають у недружніх країн. Ці активи включають податки, гранти та приватні пожертви.

Російський юрист зазначив, що у разі, коли нерезиденти відмовляться брати участь у схемі обміну активами, яку проводить призначений державою російський брокер, єдиним варіантом, який залишиться, буде конфіскація або викуп. За цією схемою громадяни західних країн отримуватимуть заблоковані пакети іноземних цінних паперів росіян, а росіяни отримуватимуть заблоковані капітали мешканців Заходу у російських цінних паперах. 

Напрацювання Заходу щодо використання заморожених російських активів

  • Раніше стало відомо, що члени "Групи семи" розглядають можливість використання заморожених російських активів на суму майже $300 млрд як заставу для надання кредитів Україні.
  • Україна просить союзників передати їй заморожені кошти Росії, але поки що є згода лише на передачу прибутків від цих коштів. При цьому йдеться про прибуток, накопичений після 15 лютого 2024, коли в країнах ЄС досягли згоди стосовно використання цих коштів на потреби України. 5 млрд євро, накопичені до цієї згоди, не передадуть. 
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пояснював, що заморожених активів у Німеччині (6,5 мільярда доларів), Австрії (1,8 мільярда доларів), Ірландії (2 мільярди доларів) і Польщі (1,13 мільярда доларів) було б достатньо, щоб допомогти відновити понад 3500 пошкоджених або зруйнованих навчальних закладів, включно з 1700 шкіл, понад 1000 дитячих садків та 586 університетів.
  • Бельгія хоче утримувати чверть суми прибутків, накопичених від заморожених активів, і залишати її для своїх податкових органів. 
  • Австрія виступила проти використання російських грошей для озброєння Києва, про що говорили канцлер Німеччини Олаф Шольц і глава євродипломатії Жозеп Боррель.
  • Днями ПАРЄ ухвалила резолюцію із закликом використати заморожені активи РФ для відбудови України.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram