ГоловнаСвіт

Шольц: прибутки від заморожених активів РФ повинні бути спрямовані для озброєння України

Канцлер Німеччини назвав "добрим посланням" вступ України до ЄС.

Шольц: прибутки від заморожених активів РФ повинні бути спрямовані для озброєння України
Олаф Шольц
Фото: EPA/UPG

Канцлер Німеччини Олаф Шольц перед початком саміту ЄС заявив, що використання прибутків від заморожених російських активів потрібно спрямувати на озброєння України. 

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц в четвер напередодні саміту, пише Укрінформ.

"Що стосується прибутків від заморожених російських активів, які нікому не належать і можуть бути використані ЄС. На мою думку, вони мають бути спрямовані насамперед на забезпечення необхідних Україні для її оборони озброєнь. Для мене важливо, щоб ми дали цим грошам чітке спрямування", — зазначив Шольц.

За словами Шольца, головною темою для обговорень під час саміту є конкретні питання, зокрема, щодо підтримки України. А використання прибутків від заморожених активів для України стане "потужним сигналом" для Путіна.

"Він помиляється, якщо думає, що партнери втомляться підтримувати України", — додає канцлер ФРН.

Шольц відзначив важливість перемовин у Парижі під час яких дійшли згоди, що боєприпаси будуть закуповуватися не лише в Європі, де відбувається наразі розширення виробництва, а й по всього світу. 

Також важливою є чеська ініціатива щодо закупівлі снарядів, а завдяки засобам Фонду European Peace Facility амуніція також купуватиметься за межами Європи.

За словами Шольца  питання підтримки України залишається незмінно важливим і партнери повинні запропонувати щось, чим можна підтримати Україну – фінансово, підтримкою бюджету, грошима на відбудову, але насамперед — постачанням зброї.

Канцлер нагадав про лідерство його держави в цьому питанні, яка надала або пообіцяла військову підтримку загалом на 28 млрд євро. Він закликав європейських колег також робити значні внески для України.

Також Шольц також назвав добрим посланням те, що ЄС просувається з процесом розширення.

  • За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, Україна обговорює можливість використання російських заморожених активів як безвідсоткової, безстрокової застави для випуску своїх євробондів, аж поки Росія не відшкодує цих коштів.
  • Тим часом Глава МЗС Польщі пропонує використати заморожені російські активи на купівлю зброї для України. За словами Сікорського, раще витратити кошти на захист, аніж на відновлення.
  • Такої ж думки притримується високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, який офіційно запропонував ЄС використати доходи від заморожених активів РФ на військову допомогу Україні.
  • У західних країнах заморожено близько 300 мільярдів доларів, що належать російському центральному банку − переважно в іноземній валюті, золоті та державних облігаціях.
  • Раніше Bloomberg написав, що Євросоюз вже має розроблені проєкти законів, що передбачають використання доходів від заморожених російських активів для фінансування України. Вони передбачають, що застосування податку на непередбачуваний прибуток може приносити щорічно близько 3 мільярдів євро. 
  • Єврокомісія представить законопроєкти на саміті блоку. Guardian написав, що ЄК готується висунути пропозицію про конфіскацію для України від 15 до 27 млрд євро прибутків від заморожених в Європі суверенних активів Росії.
  • Мальта, Люксембург, Угорщина і Ірландія висловили застереження щодо купівлі зброї коштом активів РФ.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram