ГоловнаСвіт

У Брюсселі почався дводенний саміт лідерів ЄС. Лідери висловили підтримку Україні і закликали до більшої допомоги (доповнено)

Також лідери країн матимуть дискусії щодо Близького Сходу.

У Брюсселі почався дводенний саміт лідерів ЄС. Лідери висловили підтримку Україні і закликали до більшої допомоги (доповнено)
Фото: EPA/UPG

У Брюсселі сьогодні розпочався дводенний саміт лідерів країн Євросоюзу. Серед тем, про які говоритимуть очільники держав, буде і постачання зброї для України, пише УП.

Також ітиметься про питання безпеки і оборони та ситуацію на Близькому Сході, питання розширення союзу, міжнародні відносини, міграційні питання і сільське господарство. У частині розширення лідери країн оцінюватимуть прогрес України, Молдови та Боснії і Герцоговини.

Щодо безпеки і оборони лідери країн говоритимуть про збільшення оборонної готовності. 

Politico звертає увагу, що лідери ЄС перед ймовірним поверненням Дональда Трампа до Білого дому все більше побоюються сценарію, за якого США коливатимуться щодо своїх гарантій безпеки для Європи, а Росія вирішить перевірити, наскільки залізною є стаття про колективну оборону НАТО. Напад на країну ЄС може статися вже у 2026 році, попередили спецслужби Німеччини в аналізі.

Стримування коштує дорого: але озброєння для стримування потенційних атак коштуватиме багато. Тому сьогодні лідери ЄС обговорять свої варіанти.

Перед офіційною частиною заходу лідери деяких країн давали коментарі медіа. Прем'єрка Естонії Кая Каллас, наприклад, закликала країни більше витрачати на допомогу Україні. Про це пише The Guardian.

Вона також назвала першим кроком витрату прибутків від заморожених активів Росії.

Литовський президент Гітанас Науседа сказав, що сьогодні також важливо "бачити, що європейські інституції готові почати переговори і зробити це в червні цього року – ми повинні зробити це якомога швидше, і це питання нашої довіри. Україна виконала, Україна здійснила необхідні реформи в надзвичайно складній ситуації та умовах. Зараз наша черга". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram