ГоловнаСвіт

Глобальне потепління вперше протягом цілого року перевищило 1,5°C, − кліматична служба ЄС

Світ зараз переживає найтепліший період з початку сучасних спостережень, який, ймовірно, триватиме набагато довше.

Глобальне потепління вперше протягом цілого року перевищило 1,5°C, − кліматична служба ЄС
Фото: ЕРА/UPG

Глобальне потепління вперше протягом цілого року перевищило 1,5°C, пише BBC з посиланням на кліматичну службу Європейського союзу.

У 2015 році світові лідери пообіцяли спробувати обмежити довгострокове підвищення температури на цій позначці, що вважається вкрай важливим для уникнення найбільш руйнівних наслідків зміни клімату.

Це перше річне перевищення не порушує “Паризьку угоду” 2015 року, але у тривалій перспективі наближає світ до цього.

“Середнє річне потепління понад 1,5°C − це суттєво”, − вважає виконавчий директор Королівського метеорологічного товариства Великої Британії Ліз Бентлі.

Обмеження тривалого потепління на 1,5°C вище від доіндустріального рівня (до того, як люди почали спалювати велику кількість викопного палива) стало ключовим символом міжнародних зусиль із боротьби зі зміною клімату. У доповіді ООН від 2018-го йдеться, що ризики від зміни клімату, такі як інтенсивні хвилі спеки, підвищення рівня моря та втрата дикої природи, є набагато вищими при потеплінні на 2°C, ніж при 1,5°C.

Науковці погоджуються, що світ зараз переживає найтепліший період з початку сучасних спостережень, який, ймовірно, триватиме набагато довше.

Вчені водночас зазначають, що термінові дії щодо скорочення викидів вуглекислого газу можуть уповільнити потепління. 

  • Нещодавно Єврокомісія представила свої кліматичні цілі для ЄС до 2040 року. Серед них – скорочення парникових викидів щонайменше на 90% порівняно з 1990 роком.
  • Сім країн Європи, включно з Німеччиною, Нідерландами та Францією, пообіцяли виключити до 2035-го р. електростанції, що виділяють CO2, зі своїх електроенергетичних систем.
  • У грудні учасники кліматичного саміту ООН COP28 у Дубаї підписали угоду про поступову відмову від викопного палива. Ця угода стала першою кліматичною угодою в історії, яка спрямована на вирішення основного фактора підвищення температури. Вона має багато "лазівок", однак попри недосконалість зіткнулася з колосальним опором з боку нафтодобувних країн.
  • У вересні Politico писало, що в ЄС закінчуються легкі способи скоротити викиди вуглецю, а кліматичних цілей 2030 року блок може не досягнути.
  • У квітні Європарламент схвалив перший у світі податок на імпорт вуглецю. Законодавство ЄС спочатку охоплюватиме імпорт чавуну, сталі, алюмінію, цементу, добрив, електроенергії та водню.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram