ГоловнаСвіт

"Група семи" озвучила заяву щодо підтримки України і про санкції щодо російських діамантів

Згадали члени "Великої сімки" і про використання арештованих російських активів для відновлення України.

"Група семи" озвучила заяву щодо підтримки України і про санкції щодо російських діамантів
Фото ілюстративне
Фото: EPA/UPG

6 грудня відбувся онлайн-саміт лідерів країн "Групи семи".

За підсумками зустрічі сторони оприлюднили спільну заяву, яку, зокрема, опублікував Білий дім

У ній ідеться про підтримку України та нові санкції проти РФ.

"Ми сповнені рішучості підтримувати незалежну, демократичну Україну у її міжнародно визнаних кордонах. Ми продовжуємо підтримувати Україну у подальшому розвитку Формули миру президента Зеленського. Як зазначено у Спільній декларації про підтримку України від 12 липня 2023 року, ми офіційно оформлюємо нашу постійну підтримку України через конкретні двосторонні довгострокові зобов'язання та домовленості щодо безпеки", - йдеться в заяві.

Щодо санкцій, то "Група семи" працюватиме над тим, щоб:

  • як і раніше, обмежувати експорт усіх предметів, що мають вирішальне значення для ВПК Росії, зокрема тих, що використовуються на полі бою;
  • закликати треті сторони вжити аналогічних заходів та припинити надавати матеріальну підтримку російській агресії, інакше "їм доведеться зіткнутися із серйозними наслідками";
  • надалі скорочувати використання Росією міжнародної фінансової системи для продовження війни в Україні;
  • активізувати зусилля щодо боротьби з ухиленням та обходом санкцій та заходів експортного контролю. Зокрема, санкції щодо третіх країн, які допомагають РФ обходити обмежувальні заходи. "Ми націлені на російські мережі військових закупівель і на тих, хто допомагає Росії купувати верстати, обладнання та ключові ресурси", - йдеться в заяві;
  • обмежувати доходи Росії від енергетики та її майбутніх можливостей видобутку корисних копалин;
  • посилити дотримання та забезпечення дотримання політики обмеження цін на російську нафту, зокрема, шляхом введення санкцій щодо тих, хто займається шахрайською діяльністю;
  • ввести обмеження на імпорт нетехнічних алмазів, видобутих, оброблених або вироблених у Росії до 1 січня 2024 року. Опісля будуть подальші поетапні обмеження на імпорт російських діамантів, оброблених у третіх країнах, з 1 березня 2024 року. При цьому ті члени «Великої сімки», які є великими імпортерами необроблених діамантів, створять надійний, заснований на відстеженні механізм перевірки та сертифікації необробленої сировини до 1 вересня 2024 року. Також продовжать консультації з партнерами та країнами-виробниками.

Також "Група семи" заявила, що з нетерпінням очікує на "успішне завершення майбутнього огляду програми Міжнародного валютного фонду (МВФ) для України" та підтримує "подальшу програму реформ".

Згадали члени "Великої сімки" і про використання арештованих російських активів для відновлення України.

"Ми вивчатимемо всі можливі шляхи надання допомоги Україні в отриманні компенсації від Росії відповідно до наших відповідних правових систем та міжнародного права. Ми доручаємо нашим відповідним міністрам продовжити роботу над цим питанням до наступної зустрічі", - йдеться в заяві.

До речі, нині до лідерів G7 звернувся Володимир Зеленський. Він закликав зберегти підтримку України та підкреслив, що "Путін не виграв жодної операції за цей рік". 

Як Захід дійшов до ідеї заборонити російські діаманти

  • Торік у вересні п'ять країн-членів Європейського Союзу (Польща, Ірландія, Литва, Естонія та Латвія) запропонували запровадити в Євросоюзі повну заборону на імпорт алмазів із Російської Федерації.
  • За інформацією очільниці українського Міністерства економіки Юлії Свириденко, російський бюджет отримує щороку на імпорті діамантів $2 млрд.
  • Цьогоріч у травні з'явилася інформація, що країни "Групи семи" погодяться працювати разом над відстеженням російських алмазів, але не вводитимуть повну заборону на прибуткову торгівлю дорогоцінним камінням.
  • Прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо на спільній пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським у жовтні повідомив, що Євросоюз працює над запровадженням санкцій щодо російських алмазів. Бельгія, до речі, дуже зацікавлена сторона в цьому питанні: країна бере активну роль у торгівлі діамантами, і, за словами де Кроо, хоче "повністю відрізати російські алмази з наших роздрібних ринків".
  • Минулого місяця стало відомо, що 12-ий пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії включає повну заборону на продаж в межах блоку російських діамантів і ювелірних виробів із використанням дорогоцінних каменів із сибірських копалень країни. За словами ЄС, це може позбавляти кремлівську скарбницю понад 4,5 мільярда євро у рік. 
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram