ГоловнаСвіт

Наступного тижня Палата громад Британії голосуватиме за законопроєкту про Руанду (оновлено)

Міністр імміграції Роберт Дженрік вчора пішов у відставку через запропоноване законодавство.

Наступного тижня Палата громад Британії голосуватиме за законопроєкту про Руанду (оновлено)
Британський міністр імміграції Роберт Дженрік пішов у відставку
Фото: EPA/UPG

У вівторок Палата громад Великої Британії проведе перше голосування щодо законопроєкту, який дозволить запустити урядову програму депортації мігрантів у Руанду. Мета схеми – скоротити кількість нелегалів, які на човнах, ризикуючи життям, намагаються добратися до Британії морем.

Як пише The Guardian і британський незалежний аналітичний центр "Institute for Government", план висилки шукачів притулку до Руанди складається з двох документів: договору з Руандою, підписаного 5 грудня, та законопроєкту про безпеку Руанди (притулок та імміграція), опублікованого 6 грудня.

Договір обов’язковий для двох країн згідно з міжнародним правом. Перед ратифікацією документ мають розглянути дві палати британського парламенту. Договір містить гарантії щодо того, як поводитимуться з людьми, вивезеними з Великобританії до Руанди, і як розглядатимуться їхні заяви про надання притулку. Руанда не може відправляти переміщену особу (навіть якщо вона не отримала статусу біженця) до будь-якої іншої країни, окрім назад до Британії, якщо цього вимагає Лондон.

Законопроєкт зі свого боку скасовує рішення Верховного суду про те, що Руанда не є безпечним місцем для надання притулку. Документ практично виключає можливість оскарження депортації через національне законодавство, тобто британські суди, окрім випадків, якби позивач за допомогою перевірених доказів зміг довести, що піддається реальній загрозі, якщо його відправлять за кордон. За словами прем'єр-міністра Британії Ріші Сунака, без цього положення Руанда не погодилася б на запропоновану схему. Водночас він підкреслив, що такі випадки були надзвичайно рідкісними.

Як пише Bloomberg, Сунак намагається прискорити ухвалення законопроєкту. Йому потрібно, щоб закон пройшов принаймні через Палату громад, якщо він хоче запобігти конфронтації з правими депутатами Консервативної партії, які хочуть більш жорсткої лінії щодо імміграції, ніж пропонує очільник уряду. Міністр імміграції Роберт Дженрік вчора пішов у відставку через цей план.

Дженрік звільнився, стверджуючи, що антиімміграційне законодавство Сунака не заважає шукачам притулку відстоювати свої інтереси в британських судах, а це ключова вимога правого крила партії Торі. Його відхід став серйозним ударом для прем'єр-міністра, який намагався знайти баланс між різкішою позицією у своїй партії та помірнішими торі. 

“Хоча Дженрік колись був відомим прихильником Сунака, нещодавно він дистанціювався від прем’єр-міністра, особливо після звільнення минулого місяця міністерки внутрішніх справ, популістки Суелли Браверман”, − зазначає видання.

Браверман заявила сьогодні, що законодавство прем’єр-міністра надто слабке, щоб виконати його обіцянку “зупинити човни, що перевозять шукачів притулку через Ла-Манш”.

За словами джерел, депутатам-консерваторам заявили, що вони повинні розглядати голосування щодо “руандського питання” як питання довіри. Це підвищить ставки, тому що у разі, коли Сунак програє, опоненти вимагатимуть, аби його уряд пішов у відставку або домагатимуться виборів.

Що було раніше

  • У квітні 2022 року план щодо висилення незаконних мігрантів із британської території до Руанди запропонував уряд експрем’єра Бориса Джонсона. Мігрантів пропонувалося відправляти літаками в Руанду, де б розглядалися їхні заявки на притулок. Лондон натомість мав інвестувати мільйони в економіку країни. Перший такий рейс міг відбутися ще у червні 2022-го, однак суд останньої миті зупинив виліт, посилаючись на Європейську конвенцію з прав людини.
  • Виконання "плану Руанди" неодноразово затримували європейські та британські суди.
  • Цьогоріч у листопаді Верховний суд визнав план висилки мігрантів у Руанду незаконним, зазначивши, що країна не є безпечним місцем для біженців за стандартами ООН. У Руанді не гарантовано право на справедливий суд і існує ризик депортації до країн, звідки люди втікали, рятуючи своє життя.
  • 5 грудня міністр внутрішніх справ Джеймс Клеверлі підписав угоду з Руандою, яка гарантує, що депортованих не повернуть у їхні рідні країни.
  • На початку тижня Велика Британія оголосила про плани скоротити кількість мігрантів, які прибувають у країну легальними шляхами. Лондон планує підвищити на третину мінімальну зарплату, яку вони повинні отримувати за кваліфіковану роботу. Інші заходи включають заборону медичним працівникам-іноземцям привозити членів сім’ї за їхніми візами, збільшення на 66% додаткової плати, яку мігранти повинні платити за користування медичними послугами, і підвищення мінімального доходу для сімейних віз.
  • Високий рівень легальної міграції домінував у політичному ландшафті Великої Британії більше десяти років і був ключовим фактором у голосуванні 2016 року за вихід країни з Європейського Союзу. Сунак пообіцяв більше контролювати питання мігрантів після того, як законодавці його Консервативної партії розкритикували результати прем’єра напередодні виборів, які очікуються наступного року, а опозиційна Лейбористська партія опинилася значно попереду в опитуваннях громадської думки.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram