ГоловнаСвіт

​Лідери ЄС схвалили план відновлення економіки на 540 млрд євро

До 1 червня буде готовий кредитний пакет допомоги підприємствам і працівникам.

​Лідери ЄС схвалили план відновлення економіки на 540 млрд євро

Лідери країн Європейського Союзу на саміті в четвер, 23 квітня, затвердили узгоджений раніше план порятунку економіки розміром до 540 млрд євро. Також вони домовилися про створення фонду, за допомогою якого європейська економіка могла б швидше відновитися після спаду через пандемію коронавірусу.

Захід відбувся в режимі відеоконференції, передає DW.

В ЄС сподіваються зібрати близько 1,5 трлн євро. Вже до 1 червня буде готовий кредитний пакет на суму 540 млрд євро для допомоги підприємствам і працівникам.

Голова Ради ЄС Шарль Мішель заявив, що учасники саміту Євросоюзу разом з главою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн схвалили "Спільну дорожню карту з відновлення економіки", яка передбачає безпрецедентні інвестиції.

Єврокомісії запропоновано розробити конкретні пропозиції щодо створення фонду, пов'язавши їх з багаторічним бюджетом ЄС на період з 2021 по 2027 роки. На переговорах обговорюється сума розміром до 1,5 трлн євро.

Канцлер ФРН Ангела Меркель зазначила, що точна сума ще не визначена, Єврокомісію попросили розрахувати конкретні потреби, проте вже і так зрозуміло, що "йдеться не про 50 млрд євро".

Глава Європейського Центробанку Крістін Лагард під час відеоконференції застерегла від недостатнього реагування на економічні наслідки коронавірусної кризи. "Ми ризикуємо зробити занадто мало і занадто пізно", вказала вона, зазначивши, що, за оцінками ЄЦБ, цього року обсяг ВВП в єврозоні може скоротитися на 15 відсотків.

Міністри фінансів країн ЄС ще два тижні тому погодили пакет на суму 540 млрд євро для надання допомоги європейським країнам-боржникам, підприємствам і працівникам. Учасники саміту Євросоюзу 23 квітня остаточно схвалили цей план. За словами Шарля Мішеля, обіцяні гроші стануть доступні вже з 1 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram