ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Українські мусульмани змінили формат святкування Рамадану у зв'язку з пандемією коронавірусу

У 2020-му священний місяць Рамадан почався 24 квітня і триватиме до вечора 23 травня.

Українські мусульмани змінили формат святкування Рамадану у зв'язку з пандемією коронавірусу
Фото: tuulik.org

24 квітня мусульмани всього світу відзначають перший день головного місяця року - Рамадану, протягом якого постять весь світловий день. Однак цього року порядок проведення традиційних заходів змінено у зв'язку з глобальною пандемією коронавірусу.

Про це повідомляє Духовне управління мусульман України.

"Наприклад, звичні колективні молитви, які раніше щорічно проходили в мечетях, тепер будуть проводитися вдома за участю членів сім'ї... Цього року у зв'язку зі складною ситуацією Духовне управління мусульман України збільшило кількість онлайн-проєктів з нагоди місяця Рамадану, щоб навіть в умовах карантину українські мусульмани зберігали почуття єдності і могли задовольняти свої духовні потреби", - цитує пресслужбу Духовного управління мусульман України агентство Інтерфакс-Україна.

Також Духовне управління мусульман України організувало систему роздавання продуктових наборів для проведення мусульманами іфтарів вдома.

"Пандемія не завадить святкуванню Рамадану українськими мусульманами, просто зміниться формат. Ми враховуємо карантинні заходи і будемо проводити іфтари в камерних домашніх умовах. Це послугує зміцненню внутрішньосімейних стосунків", - прокоментувала ситуацію прессекретар Духовного управління мусульман України Катерина Юрченко.

Рамадан (іноді його називають Рамазаном, а в тюркських мовах - Ураза) - дев'ятий місяць місячного ісламського календаря (він на 11 днів коротший, ніж звичайний сонячний). Цього місяця, згідно з віруваннями мусульман, пророком Мохаммедом під час його духовного усамітнення в печері Хіра були відкриті перші вірші Корану.

Вважається, що під час Рамадану "відчиняються ворота раю і зачиняються двері пекла, а шайтани сковуються ланцюгами".

Місяць Рамадан - це час, коли мусульмани зосереджуються на своїй вірі, проводять щоденну п'ятиразову молитву (намаз), роблять пожертвування нужденним.

Рамадан триває від 29 до 30 днів. Все залежить від того, коли на небі з'являється молодий місяць. Тому дати початку і закінчення Рамадану можуть відрізнятися в кожній окремій країні. У 2020 році сам піст почався зі сходом сонця 24 квітня, а закінчиться 23 травня, після чого наступного дня, 24 травня, буде свято Ураза-байрам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram