ГоловнаСвіт

"Ми на війні": Макрон про надзвичайні заходи у Франції для боротьби з коронавірусом

Голова держави закликав французів не панікувати, проявити солідарність і відповідальність.

"Ми на війні": Макрон про надзвичайні заходи у Франції для боротьби з коронавірусом
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон оголосив про обмежувальні заходи в країні в зв'язку з поширенням епідемії Covid-19.

Увечері в понеділок, 16 березня, Еммануель Макрон виступив із телевізійним зверненням до нації, в якому закликав французів не панікувати, проявити солідарність і відповідальність.

"Ніколи ще Франція не вдавалася до таких заходів у мирний час", - цитує Макрона RFI.

Влада вирішила посилити обмеження. Перш за все, Емманюель Макрон оголосив про перенесення другого туру муніципальних виборів, не уточнивши, на який термін. Раніше вдень прем'єр-міністр Франції Едуар Філіп провів консультації з главами політичних партій і парламентських груп і запропонував призначити другий тур виборів на 21 червня замість наступної неділі.

"Минулого четверга я звертався до вас", - спробував пояснити президент своє рішення закрити школи та вищі навчальні заклади. Однак у минулі вихідні французи не дотримувалися рекомендацій медиків і масово виходили на вулиці і в парки, зазначає видання.

"Ви не тільки не бережете себе, ви не бережете ваших близьких", - докірливо зауважив Макрон.

Тому як вимушений захід і "після наради з експертами" президент оголосив про нові обмежувальні заходи, які набувають чинності з 12:00 вівторка, 17 березня, і триватимуть "як мінімум" 15 днів.

Ці заходи стосуються заборони на будь-які збори на вулиці або в приміщенні. Переміщення будуть обмежені до "строго необхідних", якими президент назвав тільки похід у магазин по продукти, візити до лікарів або поїздки на роботу для тих, хто не може працювати віддалено.

При цьому голова держави пообіцяв, що на вулицях міст буде контроль. У найближчі години уряд випустить декрет з подробицями нових заборон і санкцій.

Крім того, президент Франції оголосив, що з полудня вівторка, 17 березня, терміном на 30 днів будуть закриті зовнішні кордони Шенгенської зони і ЄС. Міжнародні поїздки дозволені тільки тим французам, які бажають повернутися на батьківщину.

Нарешті, Еммануель Макрон оголосив про те, що проведення всіх вжитих урядом реформ призупиняється, включаючи пенсійну реформу. Уряд відтепер займеться тільки кризовою ситуацією.

"Це безпрецедентні заходи. Але ми на війні, санітарній війні. Ворог невидимий (...) Але ми його переможемо", - сказав Макрон.

Раніше обмежувальні заходи у зв'язку з поширенням коронавірусу ввели кілька країн, у тому числі в Європі. Першою з них була Італія, яка стала осередком поширення хвороби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram