ГоловнаПолітика

Рахманін припустив, що Зеленський може оголосити надзвичайний стан (оновлено)

Президент не виключив "цієї ситуації".

Рахманін припустив, що Зеленський може оголосити надзвичайний стан (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Лідер фракції "Голос" Сергій Рахманін припустив, що президент Володимир Зеленський, можливо, готується до введення в Україні надзвичайного стану.

Про це народний депутат написав у своєму фейсбуці.

"Голова Верховної Ради проти ночі оголошує нараду. Подейкують, за участю Кабміну і РНБОУ. Президент анонсує низку обмежувальних заходів і закликає Раду працювати у пленарному режимі. Зібравши ці факти докупи, читаємо намір (поки тільки намір) оголосити надзвичайний стан", - зазначає Рахманін.

Лідер парламентської фракції підкреслив, що в умовах надзвичайного стану Рада повинна працювати сесійно, і пояснив, чим загрожує введення режиму НС.

"Перше. Надзвичайний стан – це завжди обмеження прав і свобод. Це заборона страйків і масових заходів. Це можливі обмеження у пересуванні, табу на проведення виборів, додаткові повноваження силовиків та інші ласощі.

Друге. Якщо влада наважується на введення надзвичайного стану, це означає, що без обмеження прав громадян вона не може впоратися із якоюсь проблемою. Надзвичайні проблеми не обов'язково розв’язувати з допомогою надзвичайного стану. НС – це край, останній патрон, коли інші варіанти вичерпані. Не можна просто нічого не робити, а потім шарахнути надзвичайним станом. І якщо влада до цього вдається, вона має пояснити, яких саме повноважень їй бракує. Тобто чи справді їй потрібні заборона страйків і залучення військовослужбовців задля запровадження карантину й забезпечення населення тестами?

Третє. Надзвичайний стан не можна ввести просто так. Його запровадження вимагає обґрунтованого пояснення – що саме збирається робити влада, які саме права і свободи збирається обмежувати, як довго й задля чого. Було б цікаво на цей перелік подивитися. Без подібної аргументації НС – це сваволя.

Четверте. Не знаю, наскільки запровадження надзвичайного стану зарадить подолати коронавірус, але те, що воно полегшить владі розв’язання політичних питань – точно. Будь-яка акція непокори, наприклад, з приводу появи «консультативної зради», буде незаконною.

Тож природне питання – нащо цей стан президенту Зеленському?" - написав Рахманін.

Оновлення. В ефірі "Свободи слова" Зеленський заявив, що не виключає введення надзвичайного стану в Україні через коронавірус.

"Поки що ми не дійшли до цієї ситуації, але якщо це буде потрібно, ми введемо надзвичайний стан", - заявив глава держави.

Вранці 16 березня спікер Верховної Ради Дмитро Разумков повідомив, що депутати відтермінують два пленарні тижні через загрозу коронавірусу і до 3 квітня працюватимуть у комітетах.

Зеленський цей план розкритикував.

Нагадаємо, що в цьому ж зверненні Зеленський закликав припинити пасажирське сполучення всередині України, зупинити роботу метрополітену, а також заборонити зібрання більше ніж 10 людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram