ГоловнаСвіт

S&P: Росія шукає альтернативні кораблі, щоб закінчити "Північний потік-2"

Закінчити будівництво газопроводу в короткі терміни не вдасться.

S&P: Росія шукає альтернативні кораблі, щоб закінчити "Північний потік-2"
Cудно Pioneering Spirit ведет укладку газопровода в шведских территориальных водах
Фото: nord-stream2.com

Якщо швейцарська компанія Allseas, яка призупинила участь в будівництві газопроводу "Північний потік - 2", остаточно вирішить вийти з проєкту, Росія буде змушена шукати інші кораблі для прокладки труб. Як альтернатива розглядалася трубоукладальна баржа Fortuna, однак вона не зможе працювати в датських територіальних водах.

Про це в суботу, 21 грудня, повідомляє американське інформагентство S&P Global Platts, яке спеціалізується на публікації цінових котирувань на нафту.

"Роботи, що залишилися на великій глибині, необхідно провести в територіальних водах Данії. Відповідно до законодавства цієї країни Fortuna працювати там не має права, тому що у неї немає системи динамічного позиціонування. До того ж за допомогою Fortuna можна укладати всього по кілометру в день", - відзначили аналітики S&P Global Platts.

Система динамічного позиціонування є у трубоукладального судна "Академік Черський", яке "Газпром" купив три роки тому. Однак "Академік Черський" використовується на Далекому Сході. Щоб йому дістатися до Данії, знадобиться близько двох місяців.

Нагадаємо, раніше президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет США, в який включені санкції проти "Північного потоку-2" і "Турецького потоку". Обмежувальні заходи проти підприємств, що надають судна для прокладки труб по дну Балтійського моря, припускають блокування всіх американських активів і заборону на операції з цими компаніями.

Про заморожування робіт після цього повідомила швейцарська Allseas. У Nord Stream 2 (оператор "Північного потоку-2") одночасно заявили про намір завершити проєкт в "максимально короткий термін".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram