ГоловнаСвіт

Ердоган заявив про плани спільно з Росією виробляти ЗРК С-500

Придбання комплексів ППО С-400 у РФ президент Туреччини назвав "угодою, що відбулася".

Ердоган заявив про плани спільно з Росією виробляти ЗРК С-500
Реджеп Тайипа Эрдогана и Владимир Путин во время переговоров в Сочи, 03 мая 2017.
Фото: EPA/UPG

Туреччина збирається спільно з Росією розробляти систему протиповітряної оборони С-500. Про це заявив у суботу, 18 травня, турецький президент Реджеп Таїп Ердоган, передає "Немецкая волна".

"Росія запропонувала нам дуже хороші умови", - заявив Ердоган на зустрічі зі студентами в Стамбулі, маючи на увазі постачання ЗКР С-400, яке, згідно з договором, повинне початися вже в липні 2019 року.

Він в черговий раз відзначив, що придбання комплексів ПВО С-400 у РФ - це "угода, що відбулася".

"Згодом мова піде і про С-500, в тому числі їх спільне виробництво", - додав президент Туреччини.

Намір Туреччини придбати російську систему ППО С-400 призвів до зростання напруги всередині НАТО. Зокрема, США і інші партнери Анкари з військового блоку побоюються, що в разі використання країною російського ЗРК в руки Кремля може потрапити закрита інформація про військові літаки F-35, що виробляються для НАТО американським концерном Lockheed Martin.

В знак протесту проти підготовлюваної угоди Вашингтон призупинив участь Туреччини в розробці реактивних бомбардувальників і пригрозив подальшими санкціями.

Відповідаючи на запитання студентів в ефірі турецького телеканалу NTV, Ердоган висловив упевненість в тому, що США не відмовляться від своїх зобов'язань перед Анкарою за програмою F-35.

"Вони [США] зробили пас в центр поля, демонструючи небажання [йти на компроміс]. Але рано чи пізно ми отримаємо F-35. Варіант, при якому США відмовляться від постачання, не розглядається", - заявив турецький лідер.

На сьогодні Туреччина перебуває в складному економічному становищі, викликаному в тому числі і тиском з боку США. В економіці країни в кінці 2018 року спостерігається найсильніший спад з часів фінансової кризи 2009 року.

З жовтня по грудень 2018 року ВВП Туреччини зменшився на три відсотки. Крім того, з кінця 2017 курс турецької ліри знизився майже на 30 відсотків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram