ГоловнаПолітика

Росія просить скликати Радбез ООН через український закон про мову

"Кремль намагається маргіналізувати Раду Безпеки".

Росія просить скликати Радбез ООН через український закон про мову
Фото: http://un.mfa.gov.ua

Російська делегація звернулася до голови Ради Безпеки ООН і просить скликати засідання через ухвалення Верховною Радою закону про мову. Про це повідомив спікер постійного представництва України в ООН Олег Ніколенко у Facebook.

"Черговий акт абсурду. Сьогодні стало відомо, що делегація Російської Федерації звернулася до голови Ради Безпеки ООН з проханням скликати засідання у зв'язку з ухваленням Верховною Радою України закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Засідання може відбутися наступного понеділка", - написав дипломат.

За його словами, коментувати це рішення немає сенсу.

"Функціонування української мови в Україні жодним чином не загрожує міжнародному миру і безпеці, підтримання яких є завданням Радбезу ООН. Цей закон - наше внутрішнє питання, яке в Кремлі намагаються політизувати", - зазначив Ніколенко.

Як повідомив дипломат, рішення про дату і час проведення засідання повинен схвалити глава. У травні це - Індонезія.

Ніколенко вважає, що такими діями Росія хоче маргіналізувати Радбез ООН.

Нагадаємо, 25 квітня Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної", поправки до якого розглядалися з 28 лютого.

У вівторок, 14 травня, парламент відхилив чотири постанови, які блокували підписання мовного закону, після чого Парубій підписав документ просто на трибуні Ради. У середу, 15 травня, закон підписав президент Петро Порошенко.

Закон передбачає українізацію всіх суспільних сфер життя. Українська мова - державна, це мова діяльності держорганів, діловодства і документообігу, судочинства, Збройних сил, правоохоронних органів, сфери роботи і освіти.

На особисте життя дія закону не поширюється.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram