ГоловнаПолітика

Кулеба: Україна продовжить боротьбу за те, щоб Росія не повернулася в ПАРЄ

"Ми разом з партнерами гальмуватимемо їхній рух".

Кулеба: Україна продовжить боротьбу за те, щоб Росія не повернулася в ПАРЄ
Дмитрий Кулеба
Фото: Сергей Нужненко

Постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба прокоментував рішення Ради Європи, якими Росії даються певні права.

Про це він сказав написав у Фейсбуці.

Кулеба нагадав, що в 2017 році Росія заявила, що повернеться в ПАРЄ, тільки якщо Асабмлею позбавлять санкційних повноважень - здатності самостійно застосовувати санкції.

"В результаті затяжних боїв у квітні 2019 року ПАРЄ ухвалила "резолюцію коксу", де таки погодилася розробити спільно з Комітетом міністрів РЄ загальну санкційну процедуру. Нашим депутатам вдалося лише вставити в резолюцію поправку, нова процедура не замініть наявні повноваження ПАРЄ, а доповнить їх. Сьогодні КМРЄ ухвалив рішення, яким говорить Асамблеї: так, ми теж готові розробляти спільно таку процедуру", - зазначив постпред України в Раді Європи.

Кулеба також наголосив, що Україна і ще п'ять країн проголосували проти цього рішення.

"П'ять, а не тридцять п'ять, тому що навколо цього рішення збіглися інтереси багатьох країн. Не всі ті, хто голосував за, хотіли допомогти саме Росії - там перетин різних інтересів. Ми працювали з ними, шукали компроміси, але перетягнути на свою сторону не вдалося, бо їхній інтерес для них був важливий, і на виході - таке рішення", - зазначив він.

Кулеба наголосив, що це рішення не означає, що Росію повернули в ПАРЄ або скасували санкції. Однак він назвав його позитивним для Росії.

Постпред України зазначив, що має намір зробити все, щоб не допустити повернення Росії в ПАРЄ.

"Далі нашим опонентам до кінця червня треба пройти довгий і складний шлях. Ми разом з партнерами гальмуватимемо їхній рух", - пообіцяв Кулеба.

Нагадаємо, з 2014 року російська делегація в ПАРЄ позбавлена основних повноважень. На засіданні 9 жовтня 2018 року, як і в 2017 році, ПАРЄ не стала повертати Росії право голосу і відклала це питання на 2019 рік.

У п'ятницю понад 30 глав МЗС країн-членів Ради Європи на засіданні в Гельсінкі ухвалили рішення, що відкриває шлях для повернення Росії в ПАРЄ за надзвичайною процедурою. В ухваленому рішенні йдеться, що країни-члени організації повинні мати право брати участь на рівних засадах в Комітеті міністрів і Парламентській асамблеї.

Глава української делегації в ПАРЄ, віце-президент Асамблеї Володимир Ар'єв назвав ситуацію в Раді Європи "паскудною". Він також нагадав, що далі будуть ухвалені два рішення - на регламентному комітеті Асамблеї 3 червня і голосування на сесії 25 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram