ГоловнаПолітика

Ар'єв назвав ситуацію в ПАРЄ "паскудною"

"Ризик безумовного повернення Росії великий".

Ар'єв назвав ситуацію в ПАРЄ "паскудною"
Владимир Арьев
Фото: РБК

Голова української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи, віце-президент ПАРЄ Володимир Ар'єв прокоментував рішення міністрів закордонних справ країн-членів Ради Європи щодо Росії.

Про це він написав у Фейсбуці.

"Ситуація в Раді Європи є паскудною. Але Росію в ПАРЄ ще не повернули. Повинен трохи уточнити - це неможливо зробити без внесення змін до регламенту ПАРЄ. Рішення приймає тільки ПАРЄ, а не Комітет міністрів. Урядова складова не вирішує парламентську. Але сьогодні в Гельсінкі більшість міністрів закордонних справ членів Ради Європи дали відповідний сигнал ПАРЄ", - підкреслив Ар'єв.

Далі, за його словами, будуть прийняті два рішення: на регламентному комітеті Асамблеї 3 червня і голосування на сесії 25 червня.

"Ризик безумовного повернення Росії великий. Дуже великий. Українська позиція ослаблена і ситуацією у Верховній Раді (неважливо, розпуск або без коаліції - все погано), і повною відсутністю позиції новообраного президента, який на момент голосування вже отримає свою булаву. Ті, хто просуває повернення РФ у ПАРЄ спираються саме на це, адже до цього нам 5 років вдавалося ефективно тримати позиції. Наслідки очевидні: початок згортання санкцій проти Росії і суттєвий підрив довіри до ключової організації, заснованої 70 років тому для захисту демократії, прав людини і верховенства права. Але будемо боротися до кінця. Ми вистоїмо, навіть якщо в Раді Європи бетон європейських цінностей почне розвалюватися", - додав Ар'єв.

Нагадаємо, напередодні більш ніж 30 голів МЗС країн-членів Ради Європи на засіданні в Гельсінкі ухвалили рішення, що відкриває шлях для повернення Росії в ПАРЄ за надзвичайною процедурою. В прийнятому в п'ятницю рішенні йдеться, що країни-члени організації повинні мати право брати участь на рівних засадах у Комітеті міністрів та Парламентській асамблеї.

З 2014 року російська делегація в ПАРЄ позбавлена основних повноважень. На засіданні 9 жовтня 2018 року, як і в 2017 році, ПАРЄ не стала повертати Росії право голосу і відклала це питання на 2019 рік.

Минулого року Ар'єв заявляв, що піде з ПАРЄ у разі повернення Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram