ГоловнаСвіт

Туреччина почне розміщення російських С-400 в жовтні

У разі завершення операції Пентагон відмовиться від постачання винищувачів F-35 і ЗРК Patriot.

Туреччина почне розміщення російських С-400 в жовтні
Турция начнет размещение российских С-400 в октябре
Фото: новости-крыма.ru-an.info

Туреччина почне розміщення придбаних у Росії зенітних ракетних комплексів С-400 в жовтні 2019 року, а командування ЗС Туреччини пізніше визначить місця їх дислокації. Про це заявив міністр оборони Туреччини Хулуси Акар, повідомляє Інтерфакс.

За його словами, Туреччина купує С-400 через "нагальну потребу забезпечити безпеку країни".

"Закупівля ЗРК С-400 - це не питання переваги, а нагальна вимога нацбезпеки. Туреччина зобов'язана захистити 82 мільйони своїх громадян", - сказав Акар під час круглого столу редакторів в Анатолійському агентстві новин.

Тим часом представник Пентагону Чарльз Саммерс заявив, що Туреччину чекають "серйозні наслідки" у разі завершення операції з Росією.

"Якщо Туреччина придбає С-400, будуть серйозні наслідки для наших відносин у військовій сфері з ними", - сказав Саммерс журналістам.

"Якщо вони придбають С-400, вони не отримають ні F-35 (американський винищувач-бомбардувальник - ред), ні Patriot (зенітно-ракетні комплекси - ред)", - додав він.

Раніше на цьому тижні командувач об'єднаними збройними силами НАТО в Європі генерал Кертіс Скапаротті заявив в Конгресі, що виступає проти продажу Туреччині F-35, якщо Анкара буде використовувати С-400.

Представник Держдепу США Роберт Палладіно, в свою чергу, заявляв, що ситуація з С-400 може вилитися в застосування США санкцій відповідно до закону "Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA).

США і НАТО багаторазово попереджали турецьку сторону, що С-400 не можуть бути інтегровані в систему протиповітряної і протиракетної оборони Альянсу.

США також пригрозили переглянути домовленості про участь Туреччини в програмі створення винищувачів F-35 в тому випадку, якщо Анкара не відмовиться від придбання російських С-400.

Нагадаємо, Туреччина купує у Росії чотири дивізіони С-400, сума контракту становить $2,5 млрд. Раніше повідомлялося, що Анкара збиралася пустити американських військових інженерів вивчити ці ЗРК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram