ГоловнаСвіт

У США підрахували збитки від "шатдауну"

Робота уряду була заблокована протягом 35 днів.

У США підрахували збитки від "шатдауну"
Фото: mlyn.by

Найдовше в історії Сполучених Штатів блокування роботи уряду обійшлося країні в 3 мільярди доларів через втрати економічної активності, які не вдасться компенсувати.

Про це заявило Бюджетне управління Конгресу, повідомляє Голос Америки.

Згідно з підрахунками управління, втрати в останні дні 2018 року становили 3 мільярди доларів, а в січні американська економіка втратила ще 8 мільярдів. Нагадаємо, що "шатдаун" почався 22 грудня і тривав 35 днів, завершившись минулої п'ятниці, 25 січня.

Однак, за прогнозами управління, з відновленням роботи держустанов і 800 тисяч держслужбовців, які були відправлені у вимушені відпустки або працювали без оплати, більшість втрат в плані економічної активності вдасться заповнити в найближчі тижні - за винятком 3 мільярдів доларів.

За підрахунками управління, за час "шатдауну" були відстрочені федеральні дискреційні витрати на суму близько 18 мільярдів доларів, проте більшість з них, швидше за все, відновляться, якщо не відбудеться нове призупинення роботи уряду.

За оцінками Бюджетного управління, в зв'язку з непоправними втратами для економіки в розмірі 3 мільярдів доларів ВВП країни на 2019 рік на 0,2 відсотка менше. Очікується, що цей показник становитиме понад 19 трильйонів доларів.

Президент Дональд Трамп і лідери демократів і республіканців у Конгресі домовилися припинити "шатдаун" і створили двопартійну комісію для обговорення заходів безпеки на кордоні з Мексикою.

Раніше рейтингове агентство S&P Global Ratings повідомляло, що в результаті припинення роботи уряду США економіка країни втратила шість мільярдів доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram