ГоловнаСвіт

Гуайдо впевнений у можливості мирного передавання влади у Венесуелі

Напередодні США ввели санкції проти нафтової держкомпанії Венесуели PDVSA.

Гуайдо впевнений у можливості мирного передавання влади у Венесуелі
Хуан Гуайдо

Лідер венесуельської опозиції Хаун Гуайдо, який проголосив себе легітимним президентом країни,  заявляє, що вірить у можливість мирного передавання влади у Венесуелі.

Про це повідомляє Голос Америки.

"Ми повинні чинити великий тиск на диктатора, щоб він пішов і можна було сформувати тимчасовий уряд і провести вільні вибори", - заявив Гуайдо в інтерв'ю CNN, яке вийшло в ефір у вівторок вранці.

Напередодні США посилили тиск на уряд Венесуели, ввівши санкції щодо державної нафтової компанії PDVSA.

В адміністрації Трампа заявляють, що санкції введені з метою захисту активів в інтересах венесуельських громадян. Влада США визнала Гуайдо тимчасовим лідером країни і назвала недавні вибори у Венесуелі нелегітимними.

Також США передали лідеру венесуельської опозиції Хуану Гуайдо контроль над низкою активів, які перебувають на рахунках Федерального резервного банку Нью-Йорка та інших американських банків, повідомив у вівторок Держдепартамент.

Видана в п'ятницю сертифікація поширюється на деякі активи на рахунках, що належать уряду Венесуели і її центральному банку. "Ця сертифікація допоможе легітимному уряду Венесуели захистити ці активи в інтересах венесуельського народу", - йдеться в заяві офіційного представника Держдепартаменту Роберта Палладіно.

Водночас в.о. міністра оборони США Патрік Шенахан у вівторок відмовився уточнити, чи дійсно розглядається можливість відправити 5000 американських військовослужбовців у Колумбію (межує з Венесуелою), проте зазначив, що не обговорював це з радником з національної безпеки Джоном Болтоном.

Чутки про плани відправляння військових з'явилися після того, як Болтон у понеділок з'явився на брифінг з блокнотом, в якому була написана фраза "5000 військовослужбовців у Колумбію".

Нагадаємо, 23 січня лідер опозиції Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом. Це сталося в день, коли в Каракасі та в інших містах країни пройшли масові маніфестації противників чинного президента Ніколаса Мадуро. Потім влади низки латиноамериканських держав, а також США, Канади, України та деяких інших країн світу заявили про визнання Гуайдо.

Де-факто владу продовжує контролювати Ніколас Мадуро.


Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram