ГоловнаЕкономікаБізнес

США ввели санкції проти нафтової держкомпанії Венесуели PDVSA

Венесуела може втратити 11 млрд доларів виручки.

США ввели санкції проти нафтової держкомпанії Венесуели PDVSA
Фото: EPA/UPG

Сполучені Штати Америки 28 січня ввели санкції проти нафтової держкомпанії Венесуели PDVSA.

Про це йдеться на сайті міністерства фінансів США.

Агентство Reuters зазначає, що санкції не передбачають прямої заборони для американських компаній на імпорт венесуельської сирої нафти, але гроші будуть надходити на "заблокований рахунок", тому, найімовірніше, PDVSA припинить постачання у США. "Якщо люди у Венесуелі побажають продовжити постачання нафти, ми будемо купувати її, допоки гроші надходять на заблоковані рахунки. В іншому разі ми не будемо її купувати", - заявив голова мінфіну Стівен Мнучин.

Санкції не стосуються постачань уже оплаченої нафти. Також вони містять низку винятків, у тому числі для американської "дочки" PDVSA Citgo Petroleum і Chevron, яка має бізнес у Венесуелі.

У грошовому вираженні Венесуела може втратити через санкції $11 млрд - усю свою річну виручку з експорту нафти. Також через обмеження будуть заморожені венесуельські активи на $7 млрд, повідомив радник з національної безпеки Джон Болтон.

Венесуела була четвертим за величиною постачальником нафти в США. Імпорт венесуельської нафти в США сягав 500 тисяч барелів на добу.

PDVSA - повністю державна компанія. Її доходи становлять значну частину надходжень до бюджету Венесуели.

Нагадаємо, 23 січня лідер опозиції Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом. Це сталося того дня, коли в Каракасі і в інших містах країни пройшли масові маніфестації противників чинного президента Ніколаса Мадуро. Потім влада низки латиноамериканських держав, а також США, Канади, України та деяких інших країн світу заявила, що визнає Гуайдо.

Де-факто Ніколас Мадуро далі контролює владу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram